KabelkrantZorg & Welzijn

Kinderopvang in Zwolle gezond, veilig en verantwoord

Zwolle – Uit de gegevens van de jaarverantwoording over 2022 blijkt dat de wet Kinderopvang in de gemeente Zwolle goed is nageleefd. Daaruit kan het college van burgemeester en wethouders concluderen dat de kinderopvanghouders in de gemeente Zwolle gezonde, veilige en verantwoorde kinderopvang bieden. Het blijkt uit een nota die burgemeester Peter Snijders stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvanglocaties in de gemeente Zwolle. De toezichthouders van de GGD voeren namens het college het toezicht uit.

Gemeenten rapporteren jaarlijks vóór 1 juli over hun werkzaamheden in het voorafgaande jaar aan de Inspectie van het Onderwijs. In de jaarverantwoording zijn gegevens opgenomen over de uitvoering van de wettelijke taken. Met het vaststellen van de jaarverantwoording, deze in te sturen naar de Inspectie en het informeren van de gemeenteraad over de werkzaamheden op het gebied van de Wet kinderopvang, voldoet het college aan de wettelijke plicht tot verantwoording.

Rust na corona

Na twee coronajaren waarin het virus en de bijkomende maatregelen van grote invloed waren op de
kinderopvang, waren de gevolgen in 2022 beperkt. Corona had ook invloed op de wettelijke taken op dit gebied. Door de sterke daling in het aantal aanvragen voor nieuwe locaties en het beperkte aantal nadere onderzoeken in verband met overtredingen is er over 2022 per saldo een voordeel van €93.000 ontstaan. Dit is meegenomen in de jaarrekening van de gemeente.

De gegevens uit de jaarverantwoording zal men, waar mogelijk, gebruiken voor verbetering van het toezicht en de handhaving van de Wet kinderopvang. De Wet kinderopvang is sinds 2005 van kracht. De wet wil de combinatie arbeid en zorg vergemakkelijken en de kwaliteit van de kinderopvang waarborgen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button