112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Anderhalf jaar cel voor beroving 84-jarige Janny Bakker uit Zwolle

Zwolle – De rechtbank Overijssel veroordeelt de 34-jarige Claudiu C uit Roemenië tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Hij moet zitten voor het plegen van meerdere diefstallen, waaronder de gewelddadige beroving op de 84-jarige Janny Bakker voor haar huis aan de Meervalkolk in Zwolle.

Alle slachtoffers werden bij het pinnen afgeleid, waardoor de pincode kon worden afgekeken. Vervolgens werd die pinpas gestolen en werd er geld mee opgenomen. Naast de gevangenisstraf moet de man de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal 3145,41 euro.

Beroving bejaarde vrouw Zwolle

De zaak kwam aan het rollen na een beroving met geweld op de 84-jarige Janny Bakker uit Zwolle. Dit gebeurde aan de Meervalkolk in Zwolle Zuid.  De bejaarde vrouw werd op vrijdagochtend 7 september bij thuiskomst , tijdens de diefstal van haar portemonnee, omver geduwd nadat ze in het winkelcentrum Schelle boodschappen bij de supermarkt had gedaan. Kort daarvoor, bij het afrekenen in de supermarkt werd haar pincode al door de vrouwelijke verdachte afgekeken. Bij thuiskomst werd haar portemonnee met geweld door de man gestolen. Doordat de bejaarde vrouw meteen haar pinpas liet blokkeren, kon er door de verdachten amper 10 minuten later geen geld van haar rekening worden gestolen.

De overval op mevrouw Bakker maakte veel los. Zo’n twee weken voor de beroving was mevrouw Bakkers’ echtgenoot overleden. De steunbetuigingen stroomden dan ook vanuit het hele land toe.

Doelbewust ouderen als slachtoffer

De gevangenisstraf van 18 maanden valt lager uit dan de eis van de Officier van Justitie. Deze had 3 jaar cel geëist. Wel was de rechter van mening dat een straf voor langere duur gerechtvaardigd is. “Bij het plegen van de feiten hebben verdachte en zijn mededader(s) telkens doelbewust ouderen als slachtoffer uitgekozen, waarschijnlijk vanwege het feit dat van deze groep kwetsbare personen weinig weerstand te verwachten valt en zij in beginsel makkelijker te misleiden zijn. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan. ”

Eerdere gevangenisstraffen in Roemenië

Ook het feit dat de verdachte al eerder is veroordeeld speelde mee. In 2012 is C veroordeeld tot 2 maanden cel voor het plegen van een diefstal met valse sleutels. Verder is gebleken dat verdachte in Roemenië meermalen voor het plegen van vermogensdelicten is veroordeeld. In 2012 is hij voor het plegen van diefstallen met geweld, veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie jaar en zes maanden respectievelijk zeven jaren.

Medeverdachte is vrouw van C.

Medeverdachte in de zaak Janny Bakker was de vrouw van C. Zij werd eerder dit jaar heengezonden om voor haar kinderen te zorgen in Roemenië. Toen echter haar zaak diende bij de Zwolse rechtbank kwam ze niet opdagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button