Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kunstwerk de Hoofdburcht brengt de historie van het Stinspark tot leven

Zwolle – Al het hele jaar wordt er in de wijk Westenholte hard gewerkt aan de herinrichting van het Stinspark. Blikvanger in het nieuwe park wordt ongetwijfeld de Hoofdburcht: een kunstwerk dat de bijzondere geschiedenis van de locatie verbeeldt. Kunstenaar Paul de Kort is afgelopen week gestart met het plaatsen van dit kunstwerk.

Waar nu het nieuwe Stinspark gestalte krijgt stond 600 jaar geleden het kasteel van de heren van Voorst. In 1362 werd kasteel Voorst met de grond gelijk gemaakt door de legers van de steden Zwolle, Kampen en Deventer onder leiding van Jan van Arkel, de bisschop van Utrecht. Het terrein is het enige archeologische rijksmonument in Zwolle.

Meer aandacht

De historische waarde van deze plek verdient meer aandacht, vonden buurtbewoners en initiatiefnemers van Stichting Stinspark, van Voorst tot Verder. Het doel van het nieuwe park is om het archeologische rijksmonument beleefbaar te maken en de gebruiksmogelijkheden en kwaliteit van het park te vergroten. De plannen zijn vormgegeven in samenwerking met de Provincie Overijssel, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Zwolle. Het kunstwerk van Paul de Kort vormt een belangrijk onderdeel van die plannen.

De Hoofdburcht symboliseert het verwoeste kasteel Voorst. Het kunstwerk bestaat uit ringen van composiet palen die het silhouet van de oude burcht schetsen. De palen vormen een labyrint, wat maakt dat het kunstwerk niet alleen visueel indrukwekkend is, maar ook ruimte biedt om te spelen en ontdekken. Omdat men het bouwwerk op een terp gaat plaatsen vormt het letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het Stinspark. Sponsoren BPD Cultuurfonds, Erfgoed Deal en Mondriaan fonds hebben de realisatie van de Hoofdburcht mogelijk gemaakt.

De werkzaamheden voor het plaatsen zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Daarna werkt men nog verder aan de herinrichting. De openstelling van het Stinspark voor het publiek is voor begin volgend jaar voorzien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button