Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Al ruim 1000 kinderen op Expeditie Uiterwaard

Kinderen zien uiterwaarden veranderen

Terwijl begin mei het water in de IJssel nog zo hoog stond dat een wandeling naar de rivier onmogelijk was, hebben de afgelopen weken alweer diverse groepen van basisscholen in Zwolle deelgenomen aan Expeditie Uiterwaard. Kinderen die al eerder ‘op expeditie’ zijn geweest, zien letterlijk het landschap veranderen vanwege Ruimte voor de Rivier. Dit project combineert waterveiligheid met natuur en recreatie. Met Expeditie Uiterwaard worden kinderen wegwijs gemaakt met dit project, het rivierengebied en de natuur.

De grote rivieren in Nederland krijgen meer gelegenheid om door te stromen. Zo ook in de uiterwaarden bij Zwolle. Hier wordt nog veel zand verplaatst en waar vorig jaar nog bomen en bosschages stonden, oogt de uiterwaard nu als één grote vlakte. Maar dit blijft niet zo: door Ruimte voor de Rivier ontstaat er ook meer plek voor natuur. De komende jaren zal het gebied langs de rivieren weer afwisselend en groen worden.

Educatief programma

Om kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs kennis te laten maken met Ruimte voor de Rivier Zwolle, ontwikkelden het Waterschap Groot Salland en Natuur en Milieu Overijssel een gezamenlijk lesprogramma: Expeditie Uiterwaard. Daar deden de afgelopen twee jaar al ruim duizend kinderen aan mee. Het programma bestaat uit twee delen. Deel één is een voorbereidende les in de klas, gegeven door de leerkracht zelf. Het hoe en waarom van Ruimte voor de Rivier en het project in Zwolle staan hierin centraal. Na deze les is het tijd om op pad te gaan, de uiterwaarden in, begeleid door een deskundige gids van Natuur en Milieu Overijssel met medewerking van zogeheten hulpouders. Daar gaan de kinderen aan de slag met praktijkproeven om zo de uiterwaarden te beleven.

Gratis deelname

Groepen 7 en 8 van alle basisscholen in Zwolle kunnen tot de zomervakantie en in het komend schooljaar kosteloos deelnemen aan dit educatieve programma. Niet alleen erg leuk, maar zeker ook een gezond uitje! Ook op Expeditie Uiterwaard? Informatie en aanmelden kan via info@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Veiligheid voorop in Zwolle

De stad Zwolle is verbonden met de IJssel. De karakteristieke rivier draagt bij aan de uitstraling van de entree van de sfeervolle Hanzestad. Bovendien is het rivierengebied dé plek voor de Zwollenaar om te ontspannen. Toch is de ligging aan de IJssel niet zonder gevaar. De rivier heeft extra ruimte nodig. Binnen het project wordt hard gewerkt aan de veiligheid van de stad. Door ruim twee kilometer dijk zo’n 300 meter landinwaarts te verplaatsen en het aanleggen van extra ‘nevengeulen’ kunnen grotere hoeveelheden water veilig worden afgevoerd.

Ruimte voor de Rivier

Gerelateerde artikelen

Back to top button