JarabiRadio

Afrobeat in Jarabi,een uurtje Afrikaans

Fela Kuti zwaait de uitzending swingend uit vanavond.

Zwolle – Er zijn vele grote muzikanten op de wereld maar degenen die een heel nieuw muziekgenre uitvinden zijn misschien wel de allergrootsten. Zo toerden de Touaregbands Bombino en Tamikrest  de afgelopen weken door Nederland maar kreeg Bombino de meeste media-aandacht kreeg. Hij is immers de uitvinder van het nieuwe genre de Touareggae.

Luister hier live mee naar Jarabi.

Wie ook een nieuw genre heeft uitgevonden is Fela Kuti. De uitvinder van de Afrobeat. Hij was nog niet eerder in Jarabi omdat zijn nummers, vanwege het repeterende dansbare karakter, heel lang duren. En we hebben maar een uurtje. Maar hem overslaan is geen optie daarom sluiten we deze Jarabi af met Fela. In de uitzending moeten we hem afkappen maar in Jarabi gemist staat het nummer straks in zijn geheel.

Fela Kuti was mateloos populair maar was ook activistisch wat hem voortdurend in aanvaring bracht met de Nigeriaanse autoriteiten. Hij belandde erdoor in de gevangenis. In de film Finding Fela , die in delen op Youtube te vinden is, is dit alles goed te zijn. In 1997 overleden hebben zijn zonen Femi en Seun de fakkel overgenomen.  Beide waren het afgelopen jaar op de Nederlandse podia te zien.

Verder in de uitzending Papa Wemba met ook een lekker dansnummer, vintage uit Kenia, fusion tussen Senegal en Cuba en Malinese muziek natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button