112 nieuwsColumnsData &, StatistiekNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aantal Zwollenaren verdacht van misdrijf in 2018 met 5 % gedaald

Het aantal personen in Zwolle dat wordt verdacht van een misdrijf is in het afgelopen jaar met bijna 5 procent gedaald, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. In 2017 werden er 1.160 mensen verdacht van een misdrijf. Dat waren er in 2018 nog 1.110.

Vuurwapens

Ondanks de daling is er in Zwolle wel een aanzienlijke toename te zien in het aantal personen dat wordt verdacht van een vuurwapenmisdrijf. Dat cijfer lag de afgelopen jaren ‘stabiel’ op dertig personen, maar steeg in 2018 naar 50.

Ook het aantal personen dat wordt verdacht van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en gezag steeg met tien, naar 200 personen.

Foto © Peter Denekamp

Inbraken en diefstal

Van alle zaken waar Zwollenaren van worden verdacht, liggen de meeste verdenkingen bij vermogensmisdrijven, waar bijvoorbeeld diefstal en inbraak onder vallen. Hier werden in het afgelopen jaar 420 personen van verdacht.

Geweld

Het aantal personen dat wordt verdacht van een geweldsmisdrijf in Zwolle daalt al enkele jaren. Tussen 2014 en 2018 daalde het van 400 personen naar 310 in 2018.

Het CBS heeft deze cijfers gebaseerd op de registratie van de personen in het registratiesysteem Basis Voorziening Handhaving van de politie.

Foto © Peter Denekamp

Gerelateerde artikelen

Back to top button