Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Aantal nieuwe WW-uitkeringen voor jongeren in Regio Zwolle gedaald

Zwolle – Het aantal jongeren dat een nieuwe WW-uitkering aanvraagt bij UWV in de Regio Zwolle is de afgelopen periode met 23% gedaald. Met name vanuit het onderwijs doen minder jongeren een beroep op een uitkering. Dit blijkt uit het rapport Basiscijfers Jeugd dat SBB en UWV vandaag uitbrengen.

In het afgelopen half jaar verstrekte UWV in de Regio Zwolle 1.683 nieuwe uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar. Dit is een afname met 501 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling was het sterkst vanuit het onderwijs (-41%). Het aantal uitkeringen in de detailhandel steeg het sterkst (+7%).

Eind maart 2016 stonden er bij UWV in de Regio Zwolle 2.720 jongeren tot 27 jaar als werkzoekende geregistreerd. 44% van deze jongeren is laagopgeleid en heeft geen startkwalificatie, 9% is hoog opgeleid. UWV verstrekt 1.353 lopende WW-uitkeringen aan jongeren. Jongeren hebben bij ontslag niet altijd recht op WW. De dynamiek in de WW is bij jongeren daarnaast groter dan bij de oudere leeftijdscategorieën, omdat jongeren vaker een flexibel contract hebben en een korter arbeidsverleden.

Gelijk aantal mbo-vacatures in de Regio Zwolle
Uit cijfers van SBB blijkt dat er in de periode september 2015 tot en met februari 2016 in de Regio Zwolle 3.890 ontstane mbo-vacatures waren, bijna gelijk aan het aantal in dezelfde periode vorig jaar. Jongeren die nu starten met een mbo-opleiding hebben een goed baanperspectief als zij kiezen voor de richtingen manager retail, kok of medewerker versindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button