Zwolle – De bever rukt op naar Zwolle. Sporen van het grootste knaagdier van Europa zijn de afgelopen week gesignaleerd bij De Vreugderijkerwaard en het Westerveldse bos. Ook aan de IJssel bij de Hanzeboog, bij de Oldenelerwaarden en de Tichelgaten bij Windesheim is sprake van beveractiviteit. De bever wordt gerekend tot The Big Five. Dat ze nu ook steeds dichter bij de stad worden gesignaleerd betekent volgens Wouter Jansen, vrijwilliger bij Wijkboerderij De Klooienberg, dat het goed gaat met de natuur.
Zwarte water
Wouter Jansen: “We hebben meerdere bevers gespot en ook zijn er vraatsporen gevonden bij de kolken langs het Zwarte Water. ” Dat de bever steeds vaker wordt gespot is zeer positief. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor. Maar door de jacht op het dier, is hij in 1826 uitgestorven. In 1988 is begonnen met het uitzetten van bevers in Nederland. Het lijkt erop dat de de beschermde diersoort langzamerhand weer een vaste plek in onze fauna heeft heroverd.
Jansen vertelt dat natuurorganisaties de Bevers ook een handje helpen. “Landschap Overijssel heeft op verschillende plekken in het water speciale eilandjes van takken gemaakt waar de dieren terecht kunnen.” De bever voelt zich daar thuis. Een overgangsgebied tussen land en water, zoals hier in Zwolle langs de rivieren en kolken is ideaal voor het knaagdier.
Dijken uithollen
Toch heeft de komst van de bever ook een keerzijde. Bevers maken soms holen in dijken of ze graven aan de oevers. Dit kan gevaar opleveren doordat de dijken verzwakt worden door de gaten die ze maken. Vooral bij hoogwater is er niet te zien dat er een gat is gemaakt in de dijk. Mocht het dan weer laag water worden, dan kan een stuk van de dijk al losgelaten zijn.
Waterschap WDO Delta houdt dit soort graafactiviteit in de dijken goed in de gaten. Juist omdat de bever een beschermde diersoort is kan er niet zomaar een hol worden dichtgegooid maar moet gehandeld worden volgens de regels van het ‘beverprotocol’. Met het plaatsen van stokjes voor holen kan gekeken worden of het hol nog in gebruik is. Zijn er na een paar dagen geen knaagsporen te zien dan mag het hol dicht gemaakt worden.
Geluk
Mensen die de dieren in het echt willen zien moeten geluk hebben. Doordat er veel verkeer is op het water en op de uiterwaarden is de kans dat je de dieren ziet niet zo heel groot. Daarnaast zijn het dieren die voornamelijk nachtactief zijn. Alleen als mensen heel vroeg opstaan of laat opblijven is er een kans om de dieren in het echt te zien.