Zwolle gaat vooralsnog door met zero-emissiezone
Zwolle – Gemeente Zwolle gaat, net als de overige 13 gemeenten die de zero-emissiezone per 1 januari 2025 invoeren, door met de voorbereidingen voor invoering per 1 januari 2025. Zij voelt zich daarin onder andere gesteund door de reacties uit het bedrijfsleven. Het blijkt uit een brief die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Het college van burgemeester en wethouders benadrukt dat het invoeren van de uitstootvrije zones een gemeentelijke bevoegdheid is en dat ze al jaren samen met het ministerie, ondernemers en belangenverenigingen bezig is om de stapsgewijze invoering voor te bereiden. Er is gezorgd voor overgangsregels en eenduidige landelijke ontheffingen voor ondernemers en er is een centraal ontheffingenloket geïntroduceerd.
Daarnaast past men in Zwolle een leerjaar toe. Hierdoor is het voor ondernemers mogelijk om in een periode van 5 jaar over te gaan naar Zero Emissie Stadslogistiek.
Samen
De 2e kamer heeft een motie aangenomen die het kabinet verzoekt om met een plan te komen hoe
invulling kan worden gegeven aan uitzondering van zero-emissiezones voor ondernemers tot 2029. De invoering van zero-emissiezones is de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente gaat door met de voorbereidingen van de invoering van de zero-emissiezone omdat veel ondernemers zich hebben voorbereid en geïnvesteerd hebben in de komst van deze zone.
Met ondernemers die moeite hebben met de stap naar zero-emissievervoer wordt gezamenlijk gezocht naar een realistische aanpak om de stap naar zero-emissievervoer mogelijk te maken. Het huidige instrumentarium biedt hiervoor voldoende ruimte (leerjaar & ontheffingenbeleid). Het college betreurt het dat de indruk wordt gewekt dat de invoering op het laatste moment landelijk kan worden tegengehouden. Zij ziet niet welke mogelijkheden het Rijk daarvoor zou hebben.
Opletten
Zwolle houdt de komende maanden goed in de gaten hoe het gaat met de invoering van de uitstootvrije zones, uiteraard in nauwe samenwerking met het ministerie en de branche. Ze kijkt daarbij met name naar de ambulante handel, de (kleine) ondernemers die in de binnenstad zijn gevestigd en ondernemers die services en onderhoud verzorgen in de binnenstad. Gedurende het leerjaar kijkt ze ook of de huidige ontheffingen en de ruimte in het leerjaar voor hen goed werken.
In een leerjaar in 2025 geeft de gemeente ondernemers meer ruimte als dit nodig is om zich voor te bereiden op de overgang naar zero-emissievervoer. Daarnaast is in het ontheffingenbeleid ruimte voor schrijnende gevallen zodat ondernemers niet tussen de wal en het schip belanden. Hierdoor kan zij waar nodig maatwerk leveren. Men is positief over de ervaringen tot nu toe.