Zwolle ā De inzet van bodycams door de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in Zwolle heeft zijn vruchten afgeworpen. Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van deze cameratechnologie niet alleen het veiligheidsgevoel van de boa’s heeft vergroot, maar ook bijdraagt aan het de-escaleren van dreigende situaties. Het college heeft daarom besloten om de bodycams in te blijven zetten volgens een vernieuwd protocol.
Sinds januari 2023 zijn de boa’s van het team Toezicht Openbare Ruimte begonnen met het dragen van bodycams. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze maatregel geĆÆntroduceerd als aanvulling op lichte geweldsmiddelen, met als doel het veiligheidsgevoel van de medewerkers te vergroten en geweld tegen hen te verminderen. Aan de Raad is beloofd dat er na een jaar een evaluatie zou plaatsvinden, met speciale aandacht voor de privacy van inwoners.
Evaluatie en beleid
In de evaluatie is een enquĆŖte gehouden onder de boa’s, die in eerste instantie een 0-meting vormde. Uit deze enquĆŖtes blijkt dat de meerderheid van de boa’s verwachtte dat de bodycam zou bijdragen aan hun veiligheidsgevoel en de werkelijke veiligheid. Een jaar later, na de ingebruikname, werd opnieuw een enquĆŖte afgenomen. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de boa’s inderdaad een vergroot veiligheidsgevoel ervaart door het gebruik van de bodycam, met zichtbare de-escalerende effecten in bepaalde situaties.
Hoewel boa’s verwachten dat de bodycam minder invloed heeft op de veiligheid van inwoners, merken zij wel dat de aanwezigheid van de camera een preventieve werking heeft: inwoners zijn vaak geneigd hun gedrag te matigen zodra ze de bodycam opmerken. Tot nu toe heeft geen enkele inwoner een verzoek ingediend om beelden van de bodycam in te zien, hoewel de politie in drie gevallen beelden heeft opgevraagd voor strafvervolging.
Aanpassing protocol
Op basis van de bevindingen is besloten de stand-by opnametijd van 30 seconden uit te breiden naar 60 seconden. Dit besluit werd genomen tijdens de vergadering van het college op 22 oktober 2024, waarbij een herziene versie van het Protocol Bodycams Zwolle is vastgesteld. De aanpassing is bedoeld om ervoor te zorgen dat incidenten beter worden vastgelegd, vooral omdat situaties snel kunnen escaleren.
Het protocol regelt ook de voorwaarden waaronder beelden kunnen worden ingezien, en benadrukt dat de privacy van inwoners gewaarborgd blijft, in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).