Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

VVD Zwolle eist actie tegen hackbare verkeerslichten

Zwolle – De Zwolse VVD stelt schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van verontrustende berichten dat tienduizenden verkeerslichten in Nederland kwetsbaar zijn voor hacking. Volgens RTL Nieuws kunnen kwaadwillenden deze kwetsbaarheid misbruiken om verkeerslichten op afstand te besturen. Dit kan leiden tot verkeerschaos en zelfs het blokkeren van hulpdiensten. Deskundigen geven aan dat de enige oplossing het volledig vervangen van de verkeerslichten zou zijn. De VVD Zwolle maakt zich ernstige zorgen over deze situatie en vraagt het college om opheldering en actie.

VVD-woordvoerder Mobiliteit Niels Tol reageert: “Een lek in onze kritieke infrastructuur is volstrekt onacceptabel. In een wereld waarin digitale dreigingen steeds verder toenemen, moeten we als gemeente niet naïef zijn. Ook Zwolle kan een doelwit zijn van kwaadwillenden die onze samenleving willen verstoren.” De vragen van de VVD richten zich op de mogelijke aanwezigheid van kwetsbare verkeerslichten in Zwolle en de stappen die het college zal nemen om dit probleem aan te pakken. De fractie vraagt ook of het college signalen heeft ontvangen dat kwaadwillenden al misbruik hebben gemaakt van deze kwetsbaarheid.

Toekomstige stappen

De VVD wil de kwetsbare verkeerslichten zo snel mogelijk vervangen en roept het college op om ook andere onderdelen van de kritieke infrastructuur van Zwolle door te lichten op kwetsbaarheden. Daarnaast vraagt de partij welke dingen het college doet om het bewustzijn rondom digitale veiligheid bij bedrijven en organisaties in de stad te vergroten. Gemeenteraadslid Niels Tol: “De geopolitieke spanningen blijven hoog. Wij pleiten voor concrete maatregelen om de digitale weerbaarheid van Zwolle te versterken, zodat de stad beschermd is tegen het toenemende gevaar van digitale bedreigingen.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren