#WATVINDTZWOLLE!?Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Herdenking Engelse Werk ‘heb respect voor anderen, op school, in de stad, in je dorp, in ons land.’

Zwolle – Op donderdagochtend 3 oktober vond bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk een herdenkingsplechtigheid plaats ter nagedachtenis aan zes mensen die in 1944 op deze plek werden gefusilleerd.

Het monument, opgericht in 2001, dient als blijvende herinnering aan deze slachtoffers. Basisschool De Brug, die het monument heeft geadopteerd, speelde een centrale rol tijdens de plechtigheid. Leerlingen van de school waren samen met veteranen van de Vereniging Veteranen Zwolle actief betrokken. Burgemeester Peter Snijders was namens de gemeente Zwolle aanwezig en legde bloemen bij het monument.

De directeur van OBS De Brug sprak de aanwezige kinderen toe en legde uit wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Zwolle gebeurde. Hij vertelde hoe Nederland vijf jaar lang door Duitsland werd bezet en hoe mensen, waaronder veel Zwollenaren, in verzet kwamen tegen de onderdrukking. Ook sprak hij over de vervolging van de Joden, waarvan drie namen op het monument staan als eerbetoon aan hen die de oorlog niet overleefden.

Eigenlijk wil ik maar Ć©Ć©n ding zeggen, hier op deze plek: heb respect voor anderen. Op school, in de stad, in je dorp, in ons land. Eigenlijk op de hele wereld Directeur OBS de Brug

Hij besloot met dat de herdenking eigenlijk heel actueel is. Ook nu is er oorlog op verschillende plekken in de wereld. Worden er mensen buitengesloten. “Maar soms zien we het ook heel dichtbij, op ons schoolplein. Als je een ander niet gunt wat hij graag wil, of als je schopt, slaat, of scheldt. Oorlog in het groot, soms oorlog in het klein. En eigenlijk wil ik maar Ć©Ć©n ding zeggen, hier op deze plek: heb respect voor anderen. Op school, in de stad, in je dorp, in ons land. Eigenlijk op de hele wereld.”

Twee leerlingen van SBO de Brug krijgen vooraf instructies van de Veteranen over het hijsen van de vlag Ā© rtvfocuszwolle

0

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren