KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Lekker eigenwijs: Zwolse kunstenares keert nog één maal terug

Zwolle – In oktober 2024 exposeert De Stadkamer nog één keer het werk van de overleden Zwolse kunstenares Anne Versteijne. De expositie is van 1 t/m 26 oktober van maandag t/m zaterdag te zien. Op zaterdagen zijn er vrienden van Anne aanwezig om extra uitleg te geven over de geëxposeerde werken.

Anne’s werk sluit bovendien feilloos aan bij Dierendag en het thema van de 70e kinderboekenweek: ‘Lekker eigenwijs’. Tijdens de expositie is ook mogelijk om voor de allerlaatste keer in Zwolle werk van Anne te kopen.

Wie is Anne

Anne Versteijne (1961-2023) was een Zwolse kunstenaar. Zelf noemde zij zich ‘dagdromer met daadkracht’. Haar atelier ‘De kat zijn viool’ op de Kastanjestraat 36 stond voor iedereen open, passend bij Anne’s eigen gevoelige en fijnzinnige persoonlijkheid. Anne’s werk is optimistisch, kleurrijk, meestal humoristisch en vooral positief: het weerspiegelt haar diepe verbondenheid met dieren en natuur. Haar werk is ook verschenen op ansichtkaarten (te koop op de expositie) en zij heeft diverse boeken geïllustreerd. Er is zelfs een postzegelcollectie met haar werken. Haar verfijnde en speelse taalgevoel blijkt onder andere uit diverse dichtbundels.

De kunst van Anne Versteijne

Anne is onwaarschijnlijk productief geweest. Dieren waren haar voornaamste inspiratiebron: zij heeft ook haar talentvolle ‘atelierkatten’ zoals Slaapmuts, Maneschijn, Robin, Jehoedie, Bliksum en Waldemar veelvuldig geportretteerd, in talloze aquarellen, gouaches, pentekeningen en grafiek. Op de expositie kunt u ook wat werk van hun poot tegenkomen, zoals de rake krabkunstwerken van kater Maneschijn. Maar ook beren, egels, hamsters, kippen, koeien, konijnen, muizen, schapen, varkens en andere dieren zijn door Anne feilloos, creatief en treffend neergezet.

Anne’s werk lijkt misschien op het eerste gezicht bijna kinderlijk, maar heeft een extra laag en zeggingskracht die mensen niet alleen raakt, maar ook lang bij blijft. Dat komt deels door de diepe verbondenheid met haar onderwerpen, maar net zo goed door haar perfecte techniek en grote vaardigheid met verschillende materialen, zoals gouache, aquarel, krijt en pen. Ook haar abstracte werk heeft diezelfde diepgang en professionaliteit. De Frans-Russische kunstenaar Marc Chagall is altijd één van haar inspiratiebronnen geweest.

Eerbetoon

Anne Versteijne is 29 april 2023 op 61-jarige leeftijd overleden en liet een enorm gevarieerde kunstcollectie na die haar vriendinnen en erfgenamen graag een laatste keer met iedereen willen delen. Het is altijd Anne’s motivatie geweest om mensen een andere kijk te geven op hun relatie met dieren: zij wilde haar werk bovendien voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Daarom is het ook mogelijk om tijdens deze expositie voor de laatste keer werk van Anne aan te schaffen. De opbrengst van de expositieverkoop gaat- na aftrek van kosten- naar diverse goede (dierenbeschermings)doelen die Anne steunde.

De Kunstkast – Anne’s Kattenkabinet

Een deel van Anne’s werk is opgeslagen in het ‘Kattenkabinet’, een mobiele kast die ook op de expositie te zien zal zijn. Op zaterdagen kunt u onder begeleiding de werken in het Kattenkabinet bekijken en ze eventueel aanschaffen tegen verrassend betaalbare prijzen: veel geld verdienen was nooit Anne‘s doel.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren