Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Gemeenteraad praat vanavond over Vluchtelingenopvang Zwolle Zuid, Aa-Landen en Cibap

Zwolle – Vanavond, maandag 16 september, komt de gemeenteraad van Zwolle bijeen om 19.30 uur in de Raadzaal voor een cruciaal debat over de opvang van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. Het gesprek zal draaien om de locaties en aantallen voor opvangplekken die de stad moet realiseren in het kader van de Spreidingswet.

Spreidingswet: opgave van locaties voor 1 oktober

Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad besloten te onderzoeken welke vaste opvanglocaties in Zwolle mogelijk zijn. Nu moet er, als onderdeel van de Spreidingswet, voor 1 november 2024 een Overijssels plan bij het ministerie van Justitie en Veiligheid liggen. Gemeenten, waaronder Zwolle moeten hun beschikbare locaties voor 1 oktober 2024 doorgeven aan de provincie. Zwolle heeft de taak om 717 opvangplekken te realiseren, die medio 2025 beschikbaar moeten zijn.

Zwolle Zuid 200 plekken, Rijnlaan 50-80 plekken, Cibap 300 plekken

Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad voorgesteld om de opvanglocaties aan de Meeuwenlaan (300 plekken) en in de Oosterenk (46 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen) dit jaar door te geven aan de provincie. Daarnaast worden de locaties aan de Rijnlaan 25 (50 tot 80 plekken), de Nijverheidsstraat 11 (maximaal 300 plekken) en de Professor Feldmannweg (200 plekken) voorgesteld als mogelijke ontwikkellocaties voor de komende jaren.

De raadsfracties zullen vanavond hun standpunten over deze voorstellen uitwisselen. Ook zullen er twee insprekers zijn waarbij ook een petitie wordt aangeboden. De uiteindelijke besluitvorming over de locaties vindt plaats tijdens het besluitvormende raadsplein op 23 september.

Zwolle Zuid 249 reacties, petitie en Facebookgroep

Na bekendmaking van de nieuwe permanente opvanglocaties is er veel kritiek maar ook soms betrokkenheid geweest vanuit de Zwolse gemeenschap. Omwonenden hebben een petitie gestart tegen de opvanglocatie aan de Professor Feldmannweg. Deze petitie is door 1325 mensen ondertekend en zal vanavond worden aangeboden aan de gemeenteraad. Daarnaast heeft de gemeente via Open Stad voor de drie locaties reacties ontvangen. De locatie Professor Feldmanweg in Zwolle Zuid spande de kroon met maar liefst 249 reacties, waarbij verreweg de meerderheid van de reacties kritisch was over de plannen voor de Professor Feldmannweg. Ook in de mailbox van de gemeente kwamen nog eens 16 reacties binnen waarvan er 13 tegen waren. Ook is er een levendige Facebookgroep over de locatie waarbij vele omwonenden zijn aangesloten.

Cibap

Ook voor de Nijverheidstraat, het Cibap schoolgebouw kwamen een aantal reacties binnen via Open stad. Het gaat in totaal om 38 reacties waarvan 11 voor zijn, 21 tegen, 2 voor met voorwaarden en 4 niet
voor of tegen zijn. Ook het Deltion heeft via een ingezonden brief gereageerd verbaasd te zijn omdat zij in verband met uitbreidingen in de toekomst het schoolgebouw graag zou willen gebruiken.

Rijnlaan

Over de Rijnlaan in de Aa-landen kwamen de minste reacties binnen, in totaal 19, waarvan 7 tegen, 10 voor, 1 tegen indien en 1 niet voor of tegen. Op deze locatie wordt inmiddels druk verbouwd omdat deze locatie binnenkort ook gebruikt gaat worden als tijdelijke locatie.

Vanavond wordt verwacht dat een grote groep bewoners de raadsvergadering zal bijwonen om hun standpunten te delen. De vergadering kan live worden gevolgd via de gemeentelijke website of gewoon live op het stadhuis aan het Grote Kerkplein in Zwolle. De vergadering begint om 19.30 uur, maar de inloop is eerder.

 

Link naar debat

Lees ook

 

Zwolle-Zuid, Cibap en Rijnlaan in beeld voor permanent AZC

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren