Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwe invasie staat klaar op de Marslanden

Zwolle – Er staan zo’n dikke 100 elektrische deelfietsen in de ‘wacht’ op de Marslanden, klaar om verspreid te worden door de stad. De verwachting is dat dat deze week gaat gebeuren. Deze fietsen zijn van Felyx, het bedrijf dat je misschien al kent van de groene deelscooters.

Afgelopen zomer startte de gemeente Zwolle een nieuwe vergunningsronde voor deelmobiliteit. Nadat eerdere bedrijven zoals GoSharing, Check en Bird afhaakten en Dott zich zelfs terugtrok voordat ze überhaupt actief waren, is Felyx nu het enige bedrijf dat een nieuwe vergunning heeft aangevraagd en gekregen.

Felyx mag nu zowel zijn scooters als fietsen tot 1 januari 2026 in Zwolle aanbieden. Momenteel rijden er zo’n 220 scooters van Felyx door de stad, maar dit aantal kan worden uitgebreid naar 300 en uiteindelijk zelfs 500. Voor de fietsen gaat het om 150 exemplaren waarbij de mogelijkheid bestaat om dit op te schalen naar 300 stuks.

Klachten

Na de vele klachten de afgelopen jaren heeft de gemeente Zwolle maatregelen genomen. Om  te voorkomen dat de fietsen rondslingeren moeten deze na gebruik met een extra hangslot aan een fietsenrek worden vastgemaakt. Het is ten strengste verboden om de fietsen aan bomen of lantaarnpalen te parkeren. Doet iemand dit toch, dan kan de gemeente ingrijpen en de fietsen verwijderen.

Nieuwe hubs voor deelvoertuigen

Om overlast te beperken, heeft de gemeente ook al twee speciale ‘hubs’ geopend aan de Westerlaan en de Burgemeester van Roijensingel. Deze plekken zijn specifiek bedoeld voor deelvoertuigen zoals scooters en fietsen. Voorlopig mogen de voertuigen echter ook nog op andere plekken in de stad worden geparkeerd. De gemeente hoopt tegen het einde van het jaar meer van dit soort hubs te openen, zodat het parkeren van deelvoertuigen nog soepeler verloopt.

Lees ook

Gemeente Zwolle komt met Microhubs voor deelscooters en fietsers

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren