BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Geen enkele sociale huurwoning boven C&A pand; college geeft toestemming voor koop

Zwolle – In het om te bouwen C&A pand komt geen enkele huurwoning. Alle voorziene 68 nieuwe appartementen worden koopwoningen.  Dit komt omdat de bouwkosten van de projectontwikkelaar te hoog zijn om via huurwoningen uit de kosten te komen en winst te maken. Het stadsbestuur heeft daarom onlangs akkoord gegeven voor de aanpassing van huur naar koopappartementen. Dit op verzoek van de projectontwikkelaar.

De herontwikkeling van het C&A-pand is een belangrijk onderdeel van de plannen voor het Broerenkwartier, zoals vastgesteld in 2017. Het project houdt in dat de winkelruimte wordt verkleind en er 68 nieuwe woningen verspreid over drie verdiepingen worden gerealiseerd. Deze komen bovenop de C&A. Naast de woningen moet er een groene daktuin komen en grote terrassen.

Sfeerimpressies uit 2021: ©Tim Versteegh – Architect

Doordat het pand cultureel erfgoed is en ook nog eens een lastige kolommenstructuur heeft was het voor de projectontwikkelaar moeilijk om huurappartementen geclusterd in te tekenen. De verschillende woningcategorieën:  ‘sociale huur, koop, duur, goedkoop’,  kwamen daardoor in de plannen verspreid door het gebouw. Woningbouwcorporaties haakten af. Zij zagen geen heil in de exploitatie en verhuur van de sociale huurwoningen die zo erg verspreid door het gebouw lagen. De ontwikkelaar heeft hierop gevraagd om het programma aan te passen van huur naar koop, wel onder de 30/40/30 norm .

C&A Nieuwstraat – foto © rtvfocuszwolle

Hoewel het woonprogramma nu wordt omgezet naar koopwoningen, blijft de ontwikkeling voldoen aan de norm voor betaalbare woningen, aldus het college. Hoewel in het coalitieakkoord is afgesproken dat 50 % van de woningen  betaalbaar moet zijn is voor dit project een uitzondering gemaakt ‘om de haalbaarheid te waarborgen’. Nu gaat het om 40 procent in de betaalbare prijsklasse.

Omzetting van het woningbouwprogramma voor het C&A-pand van huur naar koop leidt niet tot een tekort aan sociale huurwoningen in het Stadshart. ‘Ook met de omzetting van het woonprogramma voor het C&A-pand, wordt in het Stadshart (inclusief Weezenlanden-Noord) 29% in het sociale segment gerealiseerd.’, laat het college weten.

De verwachting is dat de bouw van de woningen in 2025 zal beginnen.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren