KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Eerste patiënt behandeld met innovatieve behandeling van prostaatkanker

Zwolle – Isala en vier andere ziekenhuizen hebben 3,8 miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van prostaatkanker. Hierbij brandt men tumorcellen weg of doodt ze met elektriciteit. De subsidie komt van Zorginstituut Nederland en ZonMw. RadboudMC leidt het project. De studie begon dit jaar en in juli is de eerste patiënt in Isala behandeld.

Prostaatkanker

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 15.000 mannen prostaatkanker. 90% van hen is 60 jaar of ouder. Reguliere behandelingen zoals verwijdering van de prostaat of bestraling kunnen bijwerkingen hebben zoals incontinentie, plasklachten en impotentie.

Nieuwe behandeling: MR-HIFU

Een alternatieve behandeling is focale therapie. Daarbij worden alleen de tumor en een klein gebied eromheen behandeld. Isala gebruikt hiervoor MRI-geleide ultrasound (MR-HIFU). Dit beperkt schade aan omliggend weefsel. Isala is een expertisecentrum voor MR-HIFU en doet ook onderzoek naar de behandeling van vleesbomen en pijnlijke botuitzaaiingen (MYCHOICE en FURTHER studie).

Nog niet vergoed

Zorgverzekeraars vergoeden deze nieuwe therapie bij prostaatkanker nog niet omdat de effectiviteit nog niet bewezen is. De therapie is door het Zorginstituut nu aangemerkt als Veelbelovende zorg waardoor een onderzoek kan starten naar de effectiviteit. Onderzoekers kijken hierbij specifiek naar de kwaliteit van leven en of deze behandeling geen slechtere resultaten geeft dan de standaardbehandeling. Als de resultaten positief zijn, komt de behandeling in aanmerking om opgenomen te worden in het basispakket.

‘Veelbelovend’

Radioloog Martijn Boomsma: ‘Minimaal invasieve beeldgestuurde interventies zijn veelbelovend, maar worden pas klinisch volledig succesvol als we dit als medisch specialisten samen weten te implementeren’. Uroloog Tjard de Haan: ‘De ENFORCE-FOCAL studie is de opmaat naar orgaansparende therapie bij gelokaliseerd prostaatcarcinoom’.

Deelnemen aan de studie

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Radboudumc, Isala, St. Antonius Ziekenhuis, Amsterdam UMC en de HIFU-kliniek. Mannen met gelokaliseerde prostaatkanker kunnen meedoen. Bij 356 deelnemers wordt geloot wie de nieuwe behandeling krijgt en wie de standaardbehandeling. Geïnteresseerde patiënten kunnen bij hun uroloog in Isala terecht voor meer informatie.

Over de subsidie

De subsidie Veelbelovende zorg is voor dure zorg die nog niet bewezen effectief is. Hiermee kunnen behandelaren onderzoek doen naar de effectiviteit en kosten. Zorginstituut Nederland en ZonMw voeren de regeling uit in opdracht van het ministerie van VWS.

Bron
Isala

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren