KabelkrantLevensbeschouwingNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Kunstenaar Dennis van Tilburg onderzoekt hoe het is om een vleermuis te zijn

Meditatieve vleermuiswandeling in het Engelse Werk

Zwolle – Hoe voelt het om een vleermuis te zijn? Je hebt vleugels en vliegt er ‘s nachts op uit om insecten te vangen. Overdag hang je ondersteboven op zolder. Je ‘ziet’ de wereld met je oren door geluidjes te maken en de weerkaatsing daarvan weer op te vangen.

Geïnspireerd het essay What is it like to be a Bat? van filosoof Thomas Nagel gaat kunstenaar Dennis van Tilburg uit Zwolle een jaar lang onderzoek doen naar vleermuizen en bewustzijn. Op zaterdag 24 augustus, tijdens de Nacht van de Vleermuis, houdt hij een meditatieve vleermuiswandeling in het Engelse Werk in Zwolle. Een experiment met muziek, meditatie en vleermuizen waar je als bezoeker aan kan deelnemen.

What is it like to be a Bat

In het essay What is it like to be a Bat? betoogt filosoof Nagel dat het voor mensen onmogelijk is om te weten hoe het voelt om een vleermuis te zijn. Zelfs met het grootste inlevingsvermogen blijf je in het duister tasten. En juist daarom is het volgens kunstenaar Dennis van Tilburg interessant om het toch te proberen. Tijdens zijn onderzoek gaat hij verschillende experimenten aan met publiek om hen het bewustzijn van een vleermuis te laten beleven.

Samen met een mimespeler, een vleermuisecoloog, een zenleraar en een virtual reality programmeur creëert van Tilburg komend jaar ervaringen om publiek het bewustzijn van een vleermuis te laten beleven. De meditatieve vleermuiswandeling is het eerste experiment in de serie. Je gaat als bezoeker deze avond op een bijzonder manier vleermuizen zien en horen. Met speciale apparatuur worden de echolocatie klanken van de vleermuizen hoorbaar gemaakt, kijken naar deze vliegende zoogdieren en ze van dichtbij ervaren.

Over Dennis van Tilburg

Dennis van Tilburg, woonachtig in Zwolle, is multidisciplinair kunstenaar met een fascinatie voor geluid en muziek. Als theatermaker was hij lange tijd verbonden aan de PeerGroup waar hij diverse voorstellingen maakte over onze verbinding met landschap en natuur. Als geluidskunstenaar ontwikkeld en bouwt van Tilburg installaties en instrumenten. Voor ieder werk verdiept hij zich in nieuwe technische mogelijkheden om met geluid nieuwe werelden te creëren. Naast zijn werk in muziek heeft Dennis een fascinatie voor onderzoek naar bewustzijn. Hij vult dit in met beoefening van meditatie en oosterse filosofie en zich te verdiepen in cognitieve wetenschap.

Informatie Meditatieve Vleermuiswandeling

Datum en tijd: zaterdag 24 augustus, 20.15 – 22.00 uur
Locatie: Uitspanning Het Engelse Werk, Zwolle
Ticket: €7,50 via www.dennisvantilburg.nl
Dennis van Tilburg is maker in het Vaktor Mastertraject en wordt ondersteund door partner Theater De Jonge Honden.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Controleer ook
Close
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren