Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwe boog en coupures bij Leenman Zwolle

Zwolle – Wie er in de buurt kwam was het vast al opgevallen. Sinds enige tijd staat er bij de voormalige scheepswerf Leenman in Zwolle een blauwe boog, bovenop betonnen blokken. Het blijkt te gaan om een zogenaamde coupure in de dijk die samen met de blauwe boog als blikvanger is aangelegd als onderdeel van de dijkversterking van de Zwolse stadsdijken.

Een coupure is een doorgang in de dijk. In dit geval is de doorgang bedoeld om buitendijks gelegen bedrijven bereikbaar te houden. Bij hoogwater wordt zoā€™n coupure dichtgezet met schotten. Dat doen vrijwilligers van de Hoogwaterbrigade. Langs dit deel van de dijk waren al drie coupures, waarvan twee bij Leenman en Ć©Ć©n bij het Triferto-terrein. Deze komen in vernieuwde vorm terug, aangevuld met twee extra coupures aan de overkant bij de Rieteweg.

De coupure bij Leenman Skihal inclusief de blauwe boog Ā© rtvfocuszwolle

Hoogwaterbrigade Zwolle

Tom Olsman, woordvoerder bij WDO Delta legt het principe uit. ā€œBij hoogwater wordt de hoogwaterbrigade opgeroepen om de schotten in de coupures te plaatsen, zodat er een waterdichte afsluiting ontstaat. Afgelopen jaar, tijdens het hoogwater in december 2023, hebben we de oude versie van deze coupure bij Leenman dichtgezet met de schottenā€.

Dat afsluiten werd in het verleden gedaan door eigen dijkbeheerders van WDODelta maar wordt nu dus opgepakt door de Zwolse Hoogwaterbrigade. ā€œMet deze uitbreiding naar vijf doorgangen is het fijn als je kunt vertrouwen op goed opgeleide vrijwilligers. Ook omdat de eigen dijkbeheerders bij hoogwater-situaties al volop in touw zijnā€, gaat Olsman verder. ā€œIn Zwolle hebben we inmiddels 20 vrijwilligers voor de Hoogwaterbrigade en dat lijkt eerst voldoende.ā€

Blauwe boog knipoog naar scheepswerf

Naast de geplaatste coupures is ook de blauwe boog die bovenop Ć©Ć©n van de coupures staat opvallend. ā€œHet portaal heeft geen waterkundige functie, maar dient als blikvanger. ā€œvertelt Olsman. ā€œHet verwijst naar de oude functie van scheepswerf.ā€ Het nieuwe portaal heeft de kenmerkende blauwe kleur die typerend was voor de oude scheepswerf. De boog zelf doet denken aan een stalen remmingwerk, zoals die in havens worden gebruikt. Eerder stond hier ook al een boog als toegangspoort naar de Leenman skischool.

Damwanden

De dijkversterking zelf wordt gerealiseerd door onder meer het plaatsen van damwanden bij skischool Leenman en het Triferto-terrein. ā€œWe hebben hier te maken met beperkte ruimte, waardoor we genoodzaakt zijn de dijk van binnenuit te versterken,ā€ legde Hans Wijnen, dagelijks bestuurslid bij het waterschap, al eens uit. ā€œHet versterken van de stadsdijken is cruciaal voor de veiligheid van vele Zwollenaren. De huidige dijken voldoen niet meer aan de strengere normen. Bij een doorbraak zouden we te maken krijgen met meer dan 200 dodelijke slachtoffers en een schadepost van circa 4 miljard euro. Dit project is dan ook van levensbelang.ā€ aldus Wijnen.

HoogwaterbeschermingsprogrammaĀ  Het project Stadsdijken is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 2.000 kilometer dijken en daarnaast 400 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Zo werkt het waterschap aan een gebied waar veilig kan worden gewoond, gewerkt en gerecreĆ«erd met water.Ā Verdeeld over 23 projecten pakt WDODelta zoā€™n 200 kilometer dijken aan.Ā Ā 

 

Er zijn damwanden geplaatst in de dijk aan de Rieteweg bij de Hornbach en de VARO tankopslag. Onlangs werden de openingen tussen de dijk en de damwanden aangevuld met klei. Ā© rtvfocuszwolle
Project Stadsdijken met op de achtergrond rechts Triferto en de kantoren van het project. Ā© rtvfocuszwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren