BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sloopwerkzaamheden Kop van Voorst in volle gang voor Scania nieuwbouw

Zwolle – De voorbereidende sloopwerkzaamheden voor de Scania nieuwbouw in Zwolle zijn in volle gang. De oude gebouwen van Stiho, die eerder op dit deel van de Kop van Voorst stonden, zijn inmiddels allemaal weg. Wat rest is een grote hoeveelheid puin— zo’n 18.000 kubieke meter — dat in de komende weken vergruisd zal worden. Deze werkzaamheden maken de weg vrij voor de nieuwbouwplannen van Scania, die hier hun Central Delivery Workshop en een nieuw warehouse zullen vestigen.

Verhuizing Central Delivery Workshop

Scania Nederland verplaatst haar Central Delivery Workshop van de huidige locatie aan de Kleefstraat op de Hessenpoort naar de nieuwe locatie aan de Gasthuisdijk. De nieuwe faciliteit, die een oppervlakte van ongeveer 10.000 m² beslaat, zal worden gebruikt om trucks na productie gereed te maken voor aflevering. Door deze verhuizing komt de werkplaats dichter bij de fabriek aan de Russenweg te liggen, wat aanzienlijk scheelt in transportkosten, CO2-uitstoot en personeelsuren. De Central Delivery Workshop biedt momenteel werk aan 70 fulltime medewerkers (FTE).

Uitbreiding aanpassingsfaciliteit en nieuw warehouse

Naast de Central Delivery Workshop krijgt ook het onderdeel Fit For Use, waar trucks worden aangepast aan specifieke klantwensen, een uitbreiding. Deze faciliteit, die momenteel gevestigd is bij de Scania-fabriek aan de Russenweg, krijgt op de nieuwe locatie 5.000 m² extra ruimte.

Daarnaast breidt Scania Logistics Netherlands, verantwoordelijk voor de wereldwijde logistiek van Scania-onderdelen, haar opslagcapaciteit uit met een nieuw warehouse van 10.000 m².

Bomenkap

Het totale terrein op de Kop van Voorst beslaat ongeveer 45.000 m², waarvan 25.000 m² bebouwd zal worden. Naast de bouwvergunning voor de nieuwe panden is er ook een vergunning aangevraagd voor de kap van 95 bomen.  Het merendeel van de te kappen bomen bevindt zich aan de zuidzijde van het terrein, ter hoogte van de Balkenkolk. Als compensatie moet een aanzienlijk aantal nieuwe bomen geplant worden, met name aan de Holtenbroek-zijde. Het besluit over de definitieve kapvergunning moet nog worden genomen. Het ligt ter beoordeling bij de gemeente Zwolle.

De oplevering van de nieuwe Scania panden staat gepland voor het tweede kwartaal van 2025.

Balkenkolk © rtvfocuszwolle
Op deze locatie, op de kop van Voorst, heeft Scania al sinds 2018 een parkeervoorziening voor af te leveren trucks. Dit terrein huurde Scania van sloopbedrijf Boverhoff die het op zijn beurt weer kocht van Stiho, groothandel in hout en bouwmaterialen. Boverhoff sloopte de oude vervallen gebouwen van Stiho en voerde asbestsanering uit. Ook zijn er ooit vragen geweest vanuit de politiek om er woningbouw neer te zetten. Maar daarvoor leek toentertijd het terrein minder geschikt. De buurt in Stadshagen klaagde destijds bij de gemeente over het uitzicht op alle trucks en de felle bouwlampen. Daarvoor zijn toen groene schermen geplaats. Ook was er commotie vanuit de natuurwereld dat door alle bedrijvigheid de aanwezige reeën in het nauw gedreven werden.

Nieuwe pand Scania komt op de Kop van Voorst bij de Scania Truckparking

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren