Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Harry Pierik: ‘Zwarte vingers en groene hersenen’ in actie in Zwolle Zuid

Zwolle – Een bekende Zwollenaar staat vrijdagmiddag met zijn kenmerkende hoed te werken midden in het winkelcentrum Zwolle Zuid. Het is Harry Pierik, de Zwolse tuinontwerper, die met een heel team van het bedrijf Blooming Buildings prachtige geveltuinen en beplanting aanlegt in het winkelcentrum. Zo komt er in de steeg van het wijkcentrum de Pol een complete muur met klimplanten en worden er in de Pijmanstraat en de Van der Capellenstraat verschillende tuintjes gemaakt met prachtige bloemen. En ook in het winkelcentrum zelf zijn al een tijdje de plantenbakken te zien.

Opperhoofd

Harry is het opperhoofd, vertelt een van de hoveniers die bezig is met de aanplant van bloemen in een perkje in het centrum. En dat blijkt, Harry speelt een centrale rol in dit vergroeningsproject. Hij werkt samen met Blooming Buildings als beplantingsontwerper. Het bedrijf richt zich op het vergroenen van stedelijke omgevingen met als doel de leefbaarheid en duurzaamheid te verbeteren. En zo denkt Harry er ook over; ‘Wij hebben geen groene vingers, maar zwarte vingers en groene hersenen.’ Want met vergroening zorgen ze niet alleen voor een betere luchtkwaliteit en een aangenamere temperatuur, maar dragen ze ook bij aan de biodiversiteit en vermindering van de CO2-uitstoot.

Wij hebben geen groene vingers, maar zwarte vingers en groene hersenen. Harry Pierik

Regulierdwarsstraat en Groothandelsgebouw Rotterdam

Zo realiseerde Harry al verschillende projecten met het bedrijf, zoals het vergroenen van de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Maar we kennen Harry natuurlijk ook van de geveltuintjes in het centrum van Zwolle en als ontwerper van de tuinen van het Dominicanen klooster en toen nog het Stedelijk Museum (nu ANNO).

We hebben al zoveel vernield op deze aarde

 

Het winkelende publiek is enthousiast over de nieuwe beplanting in het Winkelcentrum Zwolle Zuid. “Mooi!”, zegt een mevrouw die maar blijft kijken bij het perkje waar Harry staat te werken. “Ik neem zelf ook altijd heel veel plantjes mee naar huis. Maar als ik dan thuis ben en ze uit de potten haal dan heb ik er eigenlijk geen plek voor. Want mijn hele tuin staat al vol. Maar goed dat hier nu mooie bloemenperken komen. We hebben al zoveel vernield op deze aarde”.

De vergroening van het winkelcentrum wordt gedaan in opdracht van eigenaar van Altera Vastgoed.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren