Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Snelfietsroute Dalfsen-Zwolle krijgt dynamische fietsverlichting; scholierenfietspad

Zwolle / Dalfsen – De gemeenten Zwolle en Dalfsen gaan dynamische fietsverlichting plaatsen op de snelfietsroute F340, die Dalfsen met Zwolle verbindt. Daarnaast wordt de bewegwijzering en belijning op de route verbeterd. De gemeente Dalfsen liet onderzoek uitvoeren onder gebruikers van de F340 bij de Hessenweg. Hieruit kwamen een aantal verbeterpunten naar voren.

Snelfietsroute gebruikers zijn tussen de 12 en 17 jaar

Er zij twee mogelijkheden om vanuit Dalfsen naar Zwolle te fietsen. Een snelle en een langzame route. Uit het onderzoek blijkt dat de fietsers die meestal langs de Snelfietsroute F340 Hessenweg fietsen over het algemeen jonger (12-17 jaar) zijn dan de fietsers die vanuit Dalfsen de route langs de stuw (over de dijk) nemen (55-63 jaar). Wat verder opvalt is dat de fietsers die meestal langs de Hessenweg fietsen vooral naar het voortgezet onderwijs op weg zijn. De ‘stuw/dijk’ fietsers hebben hun bestemming vaker in het centrum van Zwolle en richting Berkum/Oosterenk/Ziekenhuis in Zwolle.

Donker

Over het algemeen fietsen de fietsers langs de Hessenweg in het donker, vooral in de winterperiode. Het grootste deel hiervan vindt de Snelfietsroute Hessenweg onvoldoende verlicht en geeft aan vaker te gaan fietsen wanneer deze route beter verlicht is. Het gaat om maar liefst 86% van de mensen die meededen aan het onderzoek.

Dynamische fietsverlichting

Om dit te verbeteren gaan de gemeenten Dalfsen en Zwolle dynamische fietsverlichting aanbrengen langs de route. Het gaat om lantaarnpalen die langzaam aan- en weer uitgaan als er een fietser of scooter langsrijdt. Wethouder Ramerman van de gemeente Dalfsen: “Dit is de eerste keer in onze gemeente dat we dynamische verlichting langs de weg plaatsen. Het is een pilot waarin we kijken of deze verlichting bijdraagt aan het gevoel van veiligheid van de fietsers. We zijn benieuwd of door de aanleg ervan meer fietsers gebruik gaan maken van deze route.” De werkzaamheden voor het plaatsen van de verlichting starten in het najaar.

Bewegwijzering

Ook de bewegwijzering is in het onderzoek genoemd als punt van verbetering. Samen met gemeente Zwolle is Dalfsen daarom bezig met het opstellen van een plan voor de bewegwijzering. Ook werd de belijning en herkenbaarheid als verbeterpunt aangemerkt. Dat pakt de gemeente Dalfsen aan door op het fietspad langs de oude weg belijning aan te brengen. Daarnaast wordt voor de herkenbaarheid op de gehele route logoā€™s van de Snelfietsroute F340 aangebracht. Het aanbrengen van de belijning en de logoā€™s worden in september opgepakt.

Het doel is uiteindelijk de veiligheid en het comfort voor de fietsers te verbeteren, waardoor de fiets een aantrekkelijker alternatief wordt voor de auto en meer mensen (vaker) gaan fietsen.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren