KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Workshop Kadaster bij Collectie Overijssel

Zwolle – Huizenonderzoek is een van de populairste vormen van archiefonderzoek. Bouwdossiers en het bevolkingsregister laten je zien wie de bewoners waren en hoe een huis eruitzag. Een andere heel rijke bron voor huizenonderzoek is het archief van het Kadaster. Omdat je bij kadasteronderzoek veel moeilijke termen tegenkomt en gebruik moet maken van speciale software, helpen ze je hier graag mee op weg. Meld je dus aan voor onze workshop op 3 september in Deventer of 2 oktober in Zwolle!

In 1832 trad het Kadaster zoals we het nu kennen in werking. Het doel was om een rechtvaardige heffing van grondbelasting mogelijk te maken. Met behulp van deze administratie kun je van afzonderlijke percelen de eigenaren, het grondgebruik en wijzigingen achterhalen. Een ontzettend interessante aanvulling dus voor jouw stamboom- en/of huizenonderzoek!

De workshop begint met een korte inleiding over huizenonderzoek door de collectiespecialist. Daarna gaat Wim de Ruiter, oud-medewerker van het Kadaster, dieper in op het Kadaster. Hij legt uit hoe het Kadaster is ontstaan en welke informatie je uit de kadasterarchieven kunt halen voor jouw onderzoek. Ook laat hij zien hoe je met behulp van het percelenregister, de leggers en de hulpkaarten door de kadastrale geschiedenis kunt gaan, helemaal terug naar 1832. Daarnaast oefenen we met de applicatie ā€˜Kadaster Archiefviewerā€™, zodat je direct zelf aan de slag kunt.

Meld je dus snel aan (vol=vol)!

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren