Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwvingerhand twee meter hoog voor de Sassenpoort?

Zwolle – Een blauwvingerhand twee meter hoog voor de Sassenpoort! Als het aan de poortwachters ligt van dit eeuwenoude rijksmonument komt die er, en wel in het plantsoentje voor de poortentree. Want Zwollenaren, dat zijn Blauwvingers en dat mag je best laten zien.

Zover is het nog niet, maar er zijn ter gelegenheid van 500 jaar Beleg van Zwolle (1524 – 2024) al wel 38 miniatuur Blauwvingerhandjes gemaakt. Vrijdagavond kreeg burgemeester Peter Snijders van Zwolle de allereerste uitgereikt. En de andere 37? Die waren binnen Ć©Ć©n dag uitverkocht!

De Poortwachters zouden het geweldig vinden als het Blauwvingerhandje naar het ontwerp van Kees twee meter groot voor de Sassenpoort komt te staan. Ze hebben als een miniatuur laten maken. Het Blauwvingerhandje staat op een stenen sokkel met daarop een koperen duit met de jaartallen 1524 – 2024 wat staat voor 500 jaar Beleg van Zwolle. En toch ook een kwinkslag naar die dekselse duiten van die Kampenaren.

Karrenvrachten koperen muntjes tellen van de Kampenaren

Het ontwerp van het Blauwvingerhandje komt van de Zwolse smid Kees Klaassen. Hij baseerde zijn ontwerp op het verhaal achter de Blauwvingers. Maar waar gaat dat verhaal over. De meeste Zwollenaren denken dat we Blauwvingers worden genoemd door het tellen van karrenvrachten koperen duiten. Die muntjes waarmee onze aartsrivaal Kampen ons betaalde voor onze mooie klokken die we aan hun hadden verkocht. Zodat wij van al het tellen blauwe vingers kregen. Maar is dit wel het echte verhaal?

Beleg van Zwolle

Want er is ook nog een ander verhaal en dat gaat over het Beleg van Zwolle. Een verhaal waarin Deventer en Kampen ook een rol spelen. Het was de zomer van 1521. Wederom hadden we een conflict. Dit keer over de tolheffing op het Zwarte Water. Alle drie de steden vielen onder de Bisschop van Utrecht. Maar toen de Hertog van Gelre ons beloofde een kanaal te bouwen tussen de IJssel en het Zwarte Water braken we met de Bisschop en liepen over.

Meineed

Maar dat was geen succes. Drie jaar later was er nog geen centimeter grond afgegraven voor het kanaal en moest het Zwolse stadsbestuur met de billen bloot. Ze keren terug naar de Bisschop van Utrecht. Zwolle pleegt zo voor de tweede keer meineed, eerst jegens de Bisschop van Utrecht en nu weer jegens de landsheer en dat levert de Zwollenaren in de buursteden de scheldnaam ‘Blauwvingers’ op. Want als je liegt dan worden je opgestoken vingers vanzelf blauw en zakken ze naar beneden.

Blauwvinger munt met de jaartallen 1524 – 2024 erop. 500 jaar beleg van Zwolle.

Hulp van Kampen en Deventer

Ja, en hoe zit dat nou met dat Beleg van Zwolle? Nou dat was in april 1524. Want die Hertog van Gelre kwam zijn gram halen bij de Zwollenaren omdat die weer waren overgestapt. Met zijn leger worden er bressen in onze stadsmuur geslagen en een toren kapot geschoten maar met behulp van Kampen en Deventer wordt het beleg na drie weken gebroken.

Wil je meer weten over het Beleg van Zwolle? Kom dan eens naar de Sassenpoort. De poortwachters vertellen je graag de mooie verhalen.

Sassenpoort openingstijden

 

Blauwvingers! Er was eens … In de Middeleeuwen was Kampen een machtige Hanzestad aan de IJssel en de Zuiderzee, terwijl Zwolle slechts een bescheiden stadje was aan het Zwarte Water. Het waren echte rivalen. Wat Zwolle wel had waren de imposante bouwwerken zoals de Grote Kerk, een Hoge Toren en Klinkende Klokken. Tot 1682, toen de Hoge Toren instortte en Zwolle besloot deze niet te herbouwen en de klokken aan Kampen aan te bieden voor heel veel geld. Kampen wou de klokken maar al te graag hebben maar om Zwolle een loer te draaien betaalden ze de klokken met de kleinste muntsoort de koperen duit. Het tellen van die muntjes duurde weken en bezorgde de Zwollenaren blauwe vingers van het vieze koper.

Audiofragment: De Zwolse smid Kees Klaassen over het Blauwvingerhandje

Miniatuur Blauwvingerhandje van de Zwolse smid Kees Klaassen
Links Corry Gillissen van de Sassenpoort en rechts burgemeester Peter Snijders. Op de achtergrond een maquette van de Sassenpoort. Ā© rtvfocuszwolle
Links: burgemeester Peter Snijders van Zwolle ontvangt het eerste Blauwvingerhandje uit handen van de Zwolse smid Kees Klaassen Ā© rtvfocuszwolle
Een mooie munt van 500 jaar Beleg van Zwolle. Aangehecht op een kaartje over de twee verhalen achter de geuzennaam Blauwvingers. Te verkrijgen bij de Sassenpoort! Ā©rtvfocuszwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren