Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video – ‘Licht uit, kaarsen aan’ bij bakkerij in Assendorp; compensatie Rijk niet toereikend

Zwolle – Bakkerij Groot Koerkamp aan de Assendorperstraat in Zwolle heeft zaterdag het licht uit en de kaarsen aan. Samen met vele anderen ambachtelijke bakkerijen in Nederland vragen ze aandacht voor hun bestaansrecht. Door de snel gestegen energieprijzen zijn veel bakkers in nood. De compensatieregeling van de overheid gaat geen zoden aan de dijk zetten, zeggen ze.

We spraken met Eveline Hoekman, werkzaam bij bakkerij Groot Koerkamp aan de Assendorperstraat in Zwolle over wat de enorme stijging in energieprijzen betekent.
Foto © RTV Focus Zwolle

Q & A – Question & Answer

Q: Wat is er aan de hand, waarom is het zo donker?

A: Wij doen het licht uit en de kaarsen aan omdat we ons zorgen maken over het bestaansrecht van de bakkerij. Op deze manier willen wij hiervoor aandacht vragen, want wij willen heel graag dat wij jullie brood kunnen blijven bakken tegen een eerlijke prijs. Want brood is in Nederland een onmisbaar voedingsmiddel.

Q: Wie doen er allemaal mee?

A: Bijna alle bakkerijwinkels in Nederland ondersteunen deze actie door het licht uit te doen en kaarsen te ontsteken. Het is echt een initiatief vanuit de bakkers zelf.

Q: Wat willen jullie hiermee bereiken?

A: Dat de bakkerij als essentiële sector in Nederland intact blijft ondanks de energiecrisis. En daarbij dat het kabinet ons op een realistische manier gaat ondersteunen zodat u brood en banket kunt blijven consumeren, tegen een redelijke prijs. En dat wij als sociale ontmoetingsplaats in een wijk, stad of regio onze waarde blijvend kunnen toevoegen en dat ons ambacht kan blijven bestaan.

Q: Gaan jullie dan ook dicht?

A: Dat is op dit moment nog niet aan de orde maar wij maken ons zorgen. Dit is voor onze hele branche een situatie die we niet zelf kunnen oplossen zonder de prijzen enorm te verhogen. En uit solidariteit met collega’s waar het nu wel mis dreigt te gaan trekken we met de hele sector aan de bel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button