Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Hudson’s Bay versiert met historische illustraties van Bert Dijkink

Zwolle – Het voormalige Hudson Bay pand in Zwolle hebben een nieuwe uitstraling gekregen dankzij een mooi project van het ZwolleFonds. De ramen van het leegstaande pand zijn versierd met kleurrijke illustraties van Zwolse taferelen, gemaakt door de Zwolse kunstenaar Bert Dijkink. Tekeningen die de mooie geschiedenis van de stad laten zien.

Zo kun je op de ramen het Rode Torenplein bewonderen, zoals het eruitzag toen de stadsmuren en poorten nog intact waren. Of het oudste café van Zwolle, Café de Tagrijn, waar je gezellig een biertje kunt drinken. Of drogisterij de Gaper op de Diezerpromenade, die helaas niet meer bestaat, maar waar je vroeger terecht kon voor allerlei kwaaltjes. De tekst bij de tekening luidt: ‘De Oude gaper, helaas lang verdwenen. Je vond er troost bij hoest, koorts of wintertenen.’

Ook de Sassenpoort en de Bethlehemkerk zijn afgebeeld, twee iconische gebouwen van Zwolle. En als je goed kijkt, zie je ook de toegangsdeur van het Koewegpoortje.  Je kunt er niet doorheen, want het raam zit ervoor, maar het nodigt je wel uit om eens een kijkje te nemen. Dat staat er dan ook bij: ‘Deze deur maar niet openen, anders breekt je droom over de geheimen erachter’. !

Bert Dijkink is niet alleen een kunstenaar, maar ook een stadsgids. ‘Ik teken en schilder al zo lang ik een potlood kan vasthouden. Als geboren en getogen Zwollenaar ben ik altijd op zoek naar schilderachtige plekjes in het oude Zwolle, waarvan er zoveel zijn in deze mooie stad. Ook is Bert Stadsgids waarbij hij naast het schilderen en tekenen van de stad, het heden en verleden van Zwolle voor bezoekers en gasten verhalend in beeld brengt.’, zo staat er op de ramen te lezen.

De kunstwerken die nu de lege etalages opfleuren, zullen op termijn plaatsmaken voor een nieuw bouwproject. Het plan is om het warenhuis om te bouwen te slopen en er een modern complex van te maken. Daar komen onder andere een supermarkt, verschillende horecagelegenheden en zo’n 150 appartementen voor koop en huur. Ook krijgt het filmhuis Het Fraterhuis er vijf nieuwe filmzalen op deze locatie. Wanneer dit allemaal gerealiseerd gaat worden is nog niet bekend.

Dit project is een initiatief van het ZwolleFonds in samenwerking met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Drogisterij de Gaper op de Diezerpromenade
Celdeur Sassenpoort

 

 

Café de Tagrijn

Koewegpoortje
Rodetorenplein

Gerelateerde artikelen

Back to top button