KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Berkum te sterk voor AZSV in kwartfinale

Zwolle – Berkum heeft in de kwartfinale van de strijd om de Districtsbeker Oost met 2-0 gewonnen van een tegenvallend AZSV, dat geen moment een vuist kon maken. De Zwollenaren stomen daarmee door naar de halve finale én verzekerden zich van een ticket voor de ‘grote’ Toto KNV-beker in het volgende seizoen.

In de openingsfase keken beide ploegen de kat uit de boom, maar na een kwartier was de eerste serieuze kans toch voor Berkum. Verdediger Robert Talens stuurde met een knappe dieptepass Mike van Ekeren de ruimte in, maar die stuitte voor het AZSV-doel op keeper Jasper te Kolste en vervolgens was ook de inzet van Chris van der Meulen uit de rebound een prooi voor de Aaltense doelman.

Verlengd

Het duel kabbelde daarna in een laag tempo verder maar in de 36e minuut nam Berkum afstand. Een schot van Lars van Gerner werd tot corner verwerkt, waarna Jorben Nieuwenhuis van afstand uithaalde. Zijn inzet werd koppend verlengd door Berkum-captain Marc van der Meulen en dat betekende de verdiende 1-0 voorsprong. Vlak voor rust kwam Martijn Brakke goed het doelgebied in na een vrije trap van Chris van der Meulen, maar hij kwam centimeters tekort voor een tweede Zwolse goal.

In het tweede bedrijf bracht Berkum-coach Arno Hoekstra aanvaller Johnsen Bacuna binnen de lijnen en dat leek al snel een ‘gouden wissel’ te worden. De Zwolse spits dook direct na de hervatting alleen op voor het doel van de bezoekers, maar slaagde er niet in die buitenkans te verzilveren. Ook na iets meer dan een uur kon Bacuna, na knap voorbereidend werk van Talens, niet afronden en in de 79e minuut leek hij de hoek weer voor het uitzoeken te hebben maar dat leidde opnieuw niet tot succes.

Spitsengoal

Nog in dezelfde minuut nam Berkum echter toch verder afstand. Van Ekeren zette vanaf de rechterflank voor op invaller Lars Miedema, die leep verlengde en met een echte spitsengoal de 2-0 binnen werkte. Een minuut later moest Miedema echter, na een onfortuinlijke botsing met AZSV-verdediger Thijmen te Kolste, met een ogenschijnlijk flinke blessure van het veld waarmee zijn invalbeurt wel héél kort duurde. In blessuretijd soleerde Lars van Gerner nog door het Aaltense strafschopgebied, maar zijn inzet werd op het laatste moment geblokkeerd zodat het bij 2-0 bleef. Opvallend was dat het mat ogende AZSV, al seizoenen lang een uiterst lastige tegenstander voor Berkum, 90 minuten lang geen enkele kans wist te creëren. Berkum-doelman Jasper de Visser kon dan ook terugkijken op een uiterst relaxte middag.

Door deze uiteindelijk simpele zege is Berkum door naar de halve finale van de bekerstrijd. De Zwollenaren spelen daarin op 29 april, opnieuw in eigen huis, tegen CSV Apeldoorn, dat na een zenuwslopende penaltyreeks Juliana ’31 uitschakelde in de kwartfinale.

Berkum-AZSV, 8 april 2023 (Kwartfinale Districtsbeker Oost)

Eindstand: 2-0 (1-0)
Scheidsrechter: Semih Kiremit
Doelpunten: 37. Marc van der Meulen (1-0), 79. Lars Miedema (2-0)
Gele/rode kaarten: geen

Opstelling Berkum: Jasper de Visser, Dennis Horstman, Robert Talens, Jorben Nieuwenhuis, Marc van der Meulen, Ivar Nijboer (46. Johnsen Bacuna), Björn Bakker, Mike van Ekeren, Lars van Gerner, Chris van der Meulen, Martijn Brakke (70. Lars Miedema, 85. Giorney Rojer).

Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder, Tom te Veluwe, Niek te Veluwe, Yordi Orriëns, Ferran Mombarg (84. Etim Bassey), Rik van der Eerden, Siep Rompelaar (66. Tren Wille), Nick van Breugel (66. Sebastian Navis), Max Rensink, Thijmen te Kolste.