CoronavirusKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Activiteiten Overijssel viert 75 jaar Vrijheid afgelast

Zwolle – De viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel is voorlopig van de baan. Alle provinciale activiteiten zijn in navolging van veel lokale vieringen afgelast, verplaatst of tot nader order uitgesteld. Tot dit besluit is maandag het samenwerkingsverband Overijssel Viert Vrijheid in goed overleg met het provinciebestuur gekomen.

Afgelopen dagen hebben diverse lokale comités de viering van 75 jaar vrijheid al afgeblazen vanwege het nieuwe coronavirus. Het Platform WO2 Overijssel, het Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost doen dat nu ook voor de Vrijheidstour met aanverwante optredens, theatervoorstellingen, boekpresentaties en tentoonstellingen. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip.

De lustrumactiviteiten zouden eind maart van start gaan. Tijdens de bevrijdingsdagen van Overijssel in april was een grootschalige Vrijheidstour voorzien. Van 1 tot en met 17 april zou de Vrijheid-Express langs lokale vieringen rijden, met een podiumprogramma op centrale pleinen. De bedoeling is om in april nog wel via een aangepast programma op RTV Oost stil te blijven staan bij de bevrijding van Overijssel 75 jaar geleden. Het Nationaal Comité 4/5mei is verantwoordelijk voor de Vrijheids-Express en zal hier later deze week verder uitsluitsel over geven.

‘Een spijtig, maar noodzakelijk besluit’, noemt commissaris van de Koning Andries Heidema de gang van zaken. ‘Er zijn veel mensen al geruime tijd bezig met de organisatie van 75 jaar vrijheid. Voor al die betrokkenen is het een bittere pil. ‘ De website www.overijsselviertvrijheid.nl zal de komende dagen een update krijgen, want hier staan meer dan 400 Overijsselse activiteiten die verplaatst of afgelast worden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button