Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Meestromende geul en ‘zoetwaterkoraalrif’ gaat inlaathaven oude IJsselcentrale afsluiten

Zwolle – Er komt een nieuwe meestromende riviergeul tussen de IJssel en het oude IJsselcentrale terrein. Met deze nieuwe geul wordt het Natura 2000 gebied, dat achter de oude centrale ligt, afgesloten van de toekomstige woonwijk Harculo en eventuele recreatie. De geul zal ook de oude inlaathaven van de centrale afsluiten. De huidige verbinding van de inlaathaven met de IJssel wordt gedempt. De uitlaathaven aan de kant van Zuid blijft gewoon open.

Ook bij Windesheim ter hoogte van de kolken wordt een nieuwe meestromende geul gegraven. Deze loopt vanaf de Middenplas, pal achter de Fabrieksweg langs, richting de IJssel.

Project ‘Samenwerken aan Riviernatuur’

De nieuwe geulen zijn onderdeel van een project ‘Samenwerken aan Riviernatuur, om de waterkwaliteit en de biodiversiteit in het gebied te verhogen. Dit moet bereikt worden door het aanleggen van meestromende nevengeulen, het natuurvriendelijker maken van de oever en het plaatsen van rivierhout in de IJssel.

Ontwerpoplossingen - KRW- OOST
Ontwerpoplossingen – KRW- OOST – Status concept 5 oktober 2023. Samenwerken aan riviernatuur.
Op de kaart zie je de stippellijn. Dit is het gedeelte van de verbinding van de inlaathaven met de IJssel dat gedempt gaat worden. Het witte rondje met de twee watergolfjes staat voor een doorwaadbare plek naar het afgesloten gebied die straks alleen voor beheer toegankelijk is. Het gele rondje staat in de geul en geeft aan dat dit ondiep, continue stromend water is. In beide havens kan gewoon gevist worden. Een jachthaven in de inlaathaven is door deze plannen niet meer realistisch.

Meestromende geul voor natuurherstel; barbeel en sneep

De meestromende nevengeulen zorgen voor meer variatie in stroming, diepte en helderheid van het water in de uiterwaard. Dit bevordert dan weer het herstel van het rivierlandschap waardoor er een geschikt leefgebied ontstaat voor de zeldzame en beschermde vissoorten zoals de barbeel en de sneep. Deze vissoorten  houden van ondiep, stromend en zuurstofrijk water.

Natuurvriendelijke oever voor zeldzame libelle en paaiplekken voor winde en rivierprik

De oever wordt natuurvriendelijker ingericht door minder verharding en meer natuurlijke onderwaterstructuren aan te brengen. Dit vergroot de leefruimte voor soorten als de rivierrombout, een zeldzame libel die afhankelijk is van schoon rivierwater, en andere onderwaterdiertjes, water- en oeverplanten. Ook profiteren vissoorten zoals winde en rivierprik van een natuurlijker oever, waar ze kunnen paaien en schuilen.

Bekijk de hele kaart

Rivierhout vormt een zoetwaterkoraalrif

Het rivierhout dat in de IJssel wordt geplaatst bestaat uit bomen of delen daarvan die vastgemaakt worden aan de bodem of de oever. Het rivierhout vormt een soort zoetwaterkoraalrif dat het onderwaterleven verrijkt. Op het hout groeien wieren, algen en mossen, die voedsel zijn voor kleine waterdiertjes. Die trekken op hun beurt weer vissen aan, die ook nog eens hun eitjes kunnen leggen op de rustige plekjes tussen de takken en wortels. Ook vinden vislarven en (jonge) vis tussen het hout een veilige schuilplaats. Zo draagt het rivierhout bij aan een hogere diversiteit en productiviteit van het ecosysteem.

Sfeerimpressie Arcadis natuurvriendelijke oevers

Kaderrichtlijn Water

Het project om de riviernatuur te verbeteren in de Buitenwaarden Windesheim is een samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, Engie, gemeente Zwolle, IJsselwerken Zwolle – Olst en Plaatselijk Belang Windesheim. Het is onderdeel van een groter project van 25 meestromende geulen die voortkomen uit de Kaderrichtlijn Water.

Publieksbijeenkomst

Op woensdag 24 januari vindt de publieksbijeenkomst voor Buitenwaarden Windesheim plaats van 19:00 – 21:00 uur. De publieksbijeenkomst wordt georganiseerd bij Wijkcentrum SIO aan de Thorbeckelaan 2 in Zwolle en vindt plaats in de vorm van een informatiemarkt, met een vrije inloop. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button