KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapZorg & Welzijn

5 jaar aanpak laaggeletterdheid bij deltaWonen

Zwolle – Al 5 jaar is laaggeletterdheid een belangrijk thema binnen woningcorporatie deltaWonen. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 mensen moeite met lezen en schrijven. In de afgelopen 5 jaar heeft deltaWonen al heel wat acties ondernomen om bewustwording rondom laaggeletterdheid te creëren.

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Het onderwerp is groter dan we in eerste instantie dachten. Ons doel is om bewustwording te creëren bij iedereen waar we mee samenwerken. 5 jaar geleden konden we niet bedenken wat we nu al hebben bereikt. We hebben laaggeletterdheid binnen ons netwerk echt op de kaart gezet.”

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen vanaf 16 jaar grote moeite met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Dat heeft grote impact op iemands persoonlijke leven. Veel mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven vinden minder snel een baan, leven vaak minder gezond en hebben minder grip op hun geldzaken.

“Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen, we gaan voor inclusie. Taal is hierin cruciaal. De aandacht voor laaggeletterdheid sluit aan bij onze strategie Groei en Geluk. We zetten ons in voor gelukkige huurders én gelukkige medewerkers,” vertelt Evert Leideman.

Aandacht voor laaggeletterdheid

In de afgelopen 5 jaar heeft deltaWonen al heel wat acties ondernomen om bewustwording rondom laaggeletterdheid te creëren. Een aantal hoogtepunten:

  • Congres Laaggeletterdheid in 2019 georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en mede mogelijk gemaakt door belanghebbenden.
  • Na het congres heeft de woningcorporatie een PACT gesloten met 17 partners. Inmiddels is het PACT verder uitgebreid tot bijna 25 samenwerkingspartners.
  • Trainingen gegeven voor al hun medewerkers.
  • Zij hebben hun eigen communicatie naar huurders aangepast. En verwachten dit ook van de partijen waar zij mee samenwerken.
  • Een eigen (voor)leesboek uitgegeven
  • Sinds 2020 heeft de woningbouwvereniging een actieve samenwerking met de SER en de SER Overijssel. Zij verbinden de vereniging weer aan andere partijen in de regio. Regelmatig vertellen zij bij bijeenkomsten hoe laaggeletterdheid wordt aangepakt.

Film aanpak laaggeletterdheid

In de afgelopen 5 jaar heeft deltaWonen al veel gerealiseerd op het gebied van laaggeletterdheid. Dit hebben zij samengevat in een film. Deze film is te vinden via www.deltawonen.nl/laaggeletterdheid. Martijn Sweitser, adjunct-directeur Wonen: “We willen niet uniek zijn in onze aanpak. We willen dat iedereen dit van ons overneemt.”.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button