SportVoetbal

PEC Zwolle blijft in top 4 na winst op Heerenveen

Wat een doelpunt vlak voor rust niet kan doen voor het spelbeeld. PEC Zwolle speelt een moeizame eerste helft in Heerenveen, maar de gelijkmaker van Nicolas Freire in minuut 43 verandert alles. In de tweede helft komt Zwolle een stuk beter voor de dag. Door doelpunten van Nicol á s Freire en Mustafa Saymak boekt het de eerste Zwolse eredivisiezege ooit op bezoek bij sc Heerenveen (1-2). ,,Het is wel lekker om de punten een keer zo mee te nemen”, glundert aanvoerder Bram van Polen.

Rick Dekker zei na de wedstrijd het volgende:

Zwolle had het maar knap lastig in die eerste helft in Friesland. De thuisploeg wilde maar wat graag de Friese aanhang trakteren op een mooie avond. Dat lukte in die eerste helft aardig, want Heerenveen kreeg een stuk of vier aardige mogelijkheden. Alleen Michel Vlap wist doelman Diederik Boer te verschalken met een knappe volley. Later kreeg diezelfde aanvaller nog een enorme mogelijkheid. Een op een met Boer redde de Zwolse routinier knap. Daardoor kon Freire vlak daarna de gelijkmaker binnenkoppen. De Argentijn, die in de basis mocht beginnen door de sleutelbeenbreuk van Philippe Sandler, kopte fraai binnen uit een vrije trap van Youness Mokhtar. Het was zo’n beetje de eerste de beste kans voor de formatie van trainer John van ’t Schip. Mustafa Saymak: ,,De technische staf heeft in de rust aangegeven dat het anders moest. Het had ook zomaar 2-0 kunnen zijn halverwege.”

En dus kwam Zwolle in de tweede helft een stuk beter voor de dag. Bij de 1-2 stond Mustafa Saymak op de juiste plek om de rebound binnen te schieten. Kingsley Ehizibue maakte het met zijn schot voormalig Zwolle-doelman Warner Hahn knap lastig. Hahn stond de rebound toe, die door Saymak binnen werd geschoten. Vlak daarna was Martin Ødegaard dicht bij de 2-2, maar Boer stond op de juiste plek. Zwolle had in die tweede helft de zaken beter op orde, terwijl het via Saymak (schot bovenkant lat) en Younes Namli (schot naast) kansen op meer. In de slotfase ging Heerenveen met Henk Veerman opportunistischer spelen. Het leverde een paar hoekschoppen en wat mogelijkheden op voor Daniel Høegh en Henk Veerman, maar opnieuw bracht Boer redding. Daardoor deed Zwolle uitstekende zaken in de strijd om de bovenste plekken in de eredivisie. ,,Ik ben blij met de drie punten, maar nog meer met de mentabele weerbaarheid”, constateerde trainer John van ’t Schip tevreden.

Vrijdag aanstaande wacht FC Utrecht in het MAC3PARK stadion. Om 20.00 uur wordt er afgetrapt.

sc Heerenveen – PEC Zwolle 1-2 (1-1).
Toeschouwers: 20.832
Scheidsrechter: Gözübüyük
Gele kaarten: Vlap, Schaars, Pierie (sc Heerenveen), Ehizibue, Saymak, Thomas (PEC Zwolle)

sc Heerenveen: Hahn, Dumfries, Pierie, Høegh, Schmidt, Schaars, Kobayashi, Van Amersfoort (72. Veerman), Ødegaard, Ghoochannejhad (65. Thorsby), Vlap (72. Mihajlovic)

PEC Zwolle: Boer, Ehizibue, Marcellis, Freire, Van Polen, Dekker, Thomas, Namli (90+4. Ondaan), Saymak (84. Bakker), Mokhtar, Nijland (90. Marinus)