BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

11 meter brede voetgangersbrug en ‘luxere’ Stationsweg en -plein

Hoogtepunten van het verhaal
  • Aanvullende plannen stationsgebied
  • Passerelle (Voetgangersbrug over spoor) van 11 meter breed
  • Sloop van fietsenstallingsgebouw noodzakelijk voor passerelle
  • Stationsplein en Stationsweg luxer

Zwolle – De Stationsweg in Zwolle moet een luxere uitstraling krijgen. Ook zijn er plannen voor een veel bredere voetgangersbrug over het spoor. Hiervoor moet  wel het gebouw bij de spooringang naar het Kamperlijntje worden gesloopt. De gemeenteraad had de bestaande plannen voor de herinrichting van het stationsplein al goedgekeurd. Nu vraagt het college aan de raad om de nieuwe plannen, die nog eens 5,5 miljoen euro extra kosten,  goed te keuren. Dit bedrag is inclusief de extra investering die nodig waren vanwege de verontreiniging bij de in aanbouw zijnde  fietsenkelder.  De gemeenteraad spreekt maandagavond over het voorstel.

In het eerdere ontwerp werd nog rekening gehouden met de bussen, maar die rijden straks niet meer over de Stationsweg. College

* Dit is een impressie van het voorlopig ontwerp van de Stationsweg (De weg waar Hotel Wientjes aan staat)

Stationsplein en de Stationsweg

Het Stationsplein en de Stationsweg vormen straks een groene verbinding tussen de vernieuwde Spoorzone en de historische binnenstad. Met brede trottoirs en een smalle rijbaan. In het eerdere ontwerp werd nog rekening gehouden met de bussen, maar die rijden straks niet meer over de Stationsweg. Daarom is er opnieuw naar het ontwerp gekeken. Ook is er gekeken naar een nog aantrekkelijkere verbinding tussen het station en de binnenstad. “In februari is het vernieuwde ontwerp met de buurt en andere geïnteresseerden gedeeld. Er kwamen veel enthousiaste reacties. Het vernieuwde ontwerp vraagt wel om extra investeringen. Er wordt meer kwaliteit toegevoegd en gekozen voor hoogwaardige materialen.”, zo laat het college weten.

De passerelle

De passerelle (voetgangersbrug) wordt een nieuwe verbinding over het spoor. Hierdoor kan iedereen straks makkelijk van de Spoorzone naar de binnenstad en andersom.  Het voorstel van het college is om van de passerelle een groene en toegankelijke verbinding te maken van maar liefst 10 meter breed. Om de toegang tot de passerelle uitnodigend en aantrekkelijk te maken stelt het college voor om het gebouw tussen het Stationsgebouw en de parkeergarage in de toekomst te slopen. “Zo ontstaat er ruimte om de passerelle goed aan te laten sluiten op het Stationsplein.” aldus het college.  Ook wordt voorgesteld om de bovenleiding voor de treinen boven het spoor zoveel als mogelijk te verlagen, zodat de brug zo laag mogelijk kan worden aangelegd. “Dat scheelt traptreden en maakt de route aantrekkelijker. “Uiteraard komt er ook een lift. Het plan was eerst om een tijdelijke toegang tot de nieuwe brug te maken. Op basis van deze onderzoeken stelt het college nu voor om direct de definitieve trap te bouwen. “Dat scheelt uiteindelijk geld, maar vraagt nu om meer investeringen.”

Om de toegang tot de passerelle uitnodigend en aantrekkelijk te maken stelt het college voor om het gebouw tussen het Stationsgebouw en de parkeergarage in de toekomst te slopen.

 

Dit gebouw waar nu de fietsenstalling in zit moet gesloopt worden voor de trap naar de voetgangersbrug.
Op deze plek komt de passerelle (voetgangersbrug)
*Dit is een impressie van de passerelle,maar nog geen ontwerp. Dat is een volgende stap

Geen ondergrondse verbinding fietsenkelder en reizigerstunnel

Voor een rechtstreekse ondergrondse verbinding tussen de ondergrondse fietsenkelder en de reizigerstunnel is geen geld. Het college stelt voor dat reizigers straks via het plein naar de perrons gaan. Deze ondergrondse verbinding is namelijk erg duur is en kost ongeveer 29 miljoen euro.

5,5 miljoen euro

Bij de bouw van het nieuwe busstation en de busbrug is er geld overgebleven. Het college stelt voor om dit samen met geld van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en ProRail te gebruiken voor beide aanpassingen.

Nadat de gemeenteraad beslist heeft kan het college samen met de stad, het Rijk, provincie Overijssel, NS en ProRail verder met deze plannen.

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button