BouwEconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Zwolle – In het kader van de Week van de Circulaire Economie hebben ArtEZ IN_Architecture Zwolle, DAAD Architecten en N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie) een middag georganiseerd met als thema: natuurlijk circulair, waarom bouwen we niet allemaal biobased? De succesvolle themamiddag vond plaats op woensdag 5 februari bij ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle. Ruim 100 studenten van verschillende hogescholen en opleidingsachtergronden stonden samen met vier sprekers stil bij het thema ‘biobased bouwen’.

Tijdens de themamiddag kwamen er verschillende onderwerpen aan bod. Zo was Peter Kuindersma van TNO aanwezig, die circulair bouwen en biobased materialen in perspectief plaatste. Jean Frantzen van DGMR legde de focus op circulariteit, biobased materiaal en gezondheid. Een belangrijke boodschap voor de aanwezige studenten kwam van Eric de Leeuw, hoofd ArtEZ Bachelor/AD Interieurarchitectuur Zwolle: “Biobased circulair bouwen mag geen excuus zijn om alsnog door de ontwerper betekenis te geven aan een ontwerp of toch maar een gebouw te slopen. Het zou geen doel op zich moeten zijn, maar een vanzelfsprekendheid.”

Circulaire economie

Grondstoffen worden schaars, daarom heeft de Nederlandse regering de ambitie uitgesproken om in 2050 volledig circulair te zijn. Circulair zijn kan door het hergebruiken van materiaal (technische kringloop), maar ook door gebruik te maken van materiaal wat weer onderdeel van een biologische kringloop kan worden. De drie organiserende partijen wilden met deze middag de studenten laten zien wat biobased bouwen voor kansen geeft en hoe dit de nieuwe manier van ontwerpen en bouwen kan zijn. Het bouwen met hernieuwbare en natuurlijke materialen heeft als voordeel dat er CO2 opgeslagen wordt en resulteert in een gezonde woonomgeving.

Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is dé landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. Goede voorbeelden krijgen een podium, professionals vanuit bedrijven en overheden ontmoeten elkaar en startende ondernemers krijgen concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button