Mooi ZwolleNieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleProgramma'sTV KortVoorpagina

► Mooi Zwolle: ‘Wandelroute Duursche Waarden’ bij Olst

Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. Vandaag nemen we je mee naar de Duursche Waarden bij Fortmond / Wijhe. Een bijzonder mooie wandelgebied met heel veel afwisseling in landschap. Maar bovenal ook een echte aanrader voor kinderen omdat er van alles te beleven valt. Op het terras van Mooi Duur en bij Camping ’t Haasje kun je terecht voor koffie, lunch of een ijsje. Bij infocentrum Den Nul starten de wandelroutes. Hier kunt u zelf kiezen welke route of routes u gaat wandelen. In de video zijn alle routes meegenomen.

Duursche Waarden

800x450 Highlight

De Duursche Waarden is een 120 hectare groot natuurgebied van Staatsbosbeheer in de gemeente Olst – Wijhe  nabij de buurtschap Fortmond  De Duursche Waarden bestaat uit rivierarmen, moerassen en stukken bos in de Uiterwaarden van de IJssel . Het gebied is vernoemd naar het nabijgelegen gehucht Duur Er werd eeuwenlang rivierklei gewonnen voor de baksteenproductie  die er op vrij grootschalige wijze plaatsvond.


Ooibossen

Rode Route ooibossen en vogelkijkhut 800x450

Onderdeel van de rode wandelroute is het ooibos. Het bos in de IJsselvallei  heeft zich helemaal aangepast aan de grillen van het water. De schietwilgen en kraakwilgen die hier staan kunnen hier goed tegen. Je kunt er wandelen over zeer smalle soms drassige weggetjes dwars tussen de kolkjes door. Voor de liefhebbers is er een vogelkijkhut om vanachter een kijkscherm de vogels te bekijken. Het drassige pad wordt ook wel laarzenpad genoemd. Bij hoogwater is dit deel niet toegankelijk!


Informatiecentrum IJssel  ‘Den Nul’

In combinatie met de horecavoorziening “Op Duur” in het Infocentrum en de naastgelegen zwemkolk heeft het Infocentrum alles in zich om het speerpunt ‘beleef de IJssel’ een extra impuls te geven.
Het Infocentrum IJssel Den Nul is natuurlijk gelegen op een fantastische locatie langs de IJssel aan de rand van het natuurontwikkelingsgebied de Duursche Waarden. De boomgaard van het Infocentrum, waterspeelplaats en drijfbrug sluiten aan op de wandelroutes in de waterrijke omgeving van de uiterwaarden langs de IJssel.
Beleef de IJssel: bezoek het Infocentrum IJssel Den Nul.
Gratis entree.

Informatiepunt 800x450

 


 

Fortmond

Blauwe route 800x450

In de Duursche Waarden ligt op de route ook het buurtschap Fortmond. Het is vooral bekend door de Steenfabriek Fortmond die er vroeger gevestigd was. Tijdens de wandeling komt u enkele huisjes tegen en soms lopen er koeien in het omliggende grasland. Hier is ook de tweede loopbrug in de route die over een vrij brede geul gaat.


Uitkijktoren

Zo’n 100 meter voor de IJssel staat de uitkijktoren. Neem de trap naar boven en geniet van een wijds uitzicht over het gebied en de IJssel.Uitkijktoren 800x450


Steenfabriek

Naast de steenfabriek tref je ook de restanten aan van de oude steenfabriek Fortmond. In de 19e eeuw waren er heel veel van dit soort baksteenfabrieken langs de IJssel. De Baksteenfabriek Fortmond was tot 1976 in gebruik. De restanten van de steenfabriek, de ovens en de schoorsteen zijn nu een rijksmonument.

 

Steenfabriek 800x450


Veerpont

Loopt u vanaf de Steenfabriek door richting de IJssel dan komt u bij het Kozakkenveer terecht. Hier kunt u voor 1 euro een tochtje  naar de overkant maken.. Het fiets- en voetveer is in de zomermaanden in de vaart vanaf 09:30 tot 17:30 afvaren. Laatste afvaart aan de Fortmond zijde is 17:15. LET OP : Het varen blijft afhankelijk van baggerwerkzaamheden in de haven van Veessen.

 

Kozakkenveer 800x450


Brasserie ‘Op Duur’

Gezellig koffie drinken, lunchen of borrelen in een prachtige natuurlijke omgeving. Bij Op Duur is de sfeer goed en de omgeving prettig. Of u nu neerstrijkt voor een borrel op het terras of binnen een warme lunch of koffie met iets lekkers gebruikt. De inrichting is strak, warm en gezellig. Binnen en buiten lopen in elkaar over door de keuze voor natuurlijke materialen in de inrichting.

Brasserie OP DUUR 800x450


Camping ’t Haasje

CampingHaasje 800x450

Tussen bossen, weilanden en een enorm natuurgebied vindt u ‘Camping ’t Haasje’  In 1967 is hier de oude steenfabriek omgetoverd tot kampeerterrein met meer dan tweehonderd staanplaatsen. De echte avonturiers halen hier tijdens hun vakantie in Overijssel hun hart op met de zoektocht naar restanten van het authentieke pand. Maar ook visliefhebbers zitten bij deze camping helemaal op hun plek. Website


Praktische informatie

  • Start- en eindpunt: Infocentrum IJssel De Nul, Rijksstraatweg 109, 8121 SR Den Nul. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur: www.infocentrumijssel.nl.
  • Auto: Vanuit Zwolle neemt u de N337 van Zwolle naar Deventer. Net voorbij de Lange Kolk, maar voordat u het dorp Den Nul in rijdt ziet u het Infocentrum IJssel Den Nul aan uw rechterhand liggen.
  • Parkeren: Grote gratis parkeerplaats bij het Infocentrum.
  • Bus: Olst, bushalte Bezoekerscentrum. Lijn 161 De reistijd vanaf Zwolle (Station) bedraagt 36  minuten. De bus rijdt om het uur en zal vertrekken vanaf platform F. De prijs van de reis bedraagt : €4.50 (Ov-kaart zonder korting) LET OP : Op zaterdag en zondag geen busverbinding
  • Trein: Zwolle: met de trein naar station Wijhe. (Intercity richting Roosendaal vanaf spoor 10 ) De prijs van deze reis €3,30 (OV-kaart zonder korting) Daar kunt u 5 minuten voor het hele uur opstappen op bus lijn 161, richting Deventer. Uitstappen bij halte “Bezoekerscentrum”. De prijs van deze reis €2,00 (Ov-kaart zonder korting)  Ook hiervoor geldt: Op zaterdag en zondag geen busverbinding.
  • Lengte van de wandeling: 11 km.
  • Horeca onderweg: Brasserie Op Duur in het Infocentrum en Camping ’t Haasje.
  • Toegankelijkheid Een enkel pad in het ooibos kan flink modderig zijn. Veel paden gaan over gras. Na regenperiodes kan dat ook flink nat zijn.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button