112 nieuwsNieuws in 60 secondenNieuws uit ZwolleTV KortVoorpagina

► VIDEO – Rampenoefening: radioactieve drone ontploft boven PEC Stadion

Zwolle – ‘Een drone die tot ontploffing komt midden boven het PEC Zwolle stadion.’ Dat was vrijdagavond het rampenscenario dat was bedacht om de de hulptroepen in de Veiligheidsregio IJsselland te laten oefenen op grote calamiteiten. Bijna 700 mensen werkten mee, waaronder figuranten, LOTUS-acteurs en hulpdiensten uit de regio.

Video camerawerk: Rick Westerink Fotografie

De oefening startte met de drone die explodeerde op 4 meter boven het PEC stadion. Dit ging gepaard met een grote knal en veel scherven. Hierbij raakten meerdere, zogenaamde slachtoffers, gewond. EHBO en veiligheidsmedewerkers van PEC haasten zich naar de tribunes om hulp te verlenen en de stroom van gepanikeerde mensen in goede banen te leiden. Om dat moment werden ook direct de hulpdiensten gealarmeerd.

radio-actief; vuile bom

Maar het scenario was doorspekt met rampspoed. Niet alleen moest een AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) in actie komen vanwege radioactieve straling vanuit de drone scherven bom, ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest in actie komen omdat op het station Zwolle een rolkoffer was achtergelaten met radioactieve straling.

LOTUS-acteurs

Om het scenario zo realistisch te laten lijken speelden enkele honderden figuranten mee. Zij speelden de rol van enthousiaste voetbalfan. Onder de figuranten bevonden zich ook LOTUS-acteurs die gewonden uitbeelden. Ook het Isala ziekenhuis, de huisartsenposten, GGD IJsselland en gemeente Zwolle hadden een een rol in het scenario.

Impact groot incident

Met deze oefening werd door de Veiligheidsregio IJsselland gekeken naar de impact van een incident op een grote groep mensen die bij elkaar zijn op één locatie. De uitdaging in het oefenscenario was dat de hulpverleners elkaar goed wisten te vinden en optimaal gebruik konden maken van elkaars kennis. Afstemmen en samenwerken waren de belangrijkste thema’s.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button